PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Templomfelújítás Zalaapátiban

  nyomtatási kép

Zalaapáti önkormányzata több pályázatot is benyújtott barokk templom felújítására, sikertelenül. Végül 2009-ben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból nyert 42,5 millió forintos támogatást, melyből az épület külsejét renoválták. A megújult templomot Dr. Várszegi Asztrik főapát szentelte fel, az ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt, miután felolvasta Orbán Viktor levelét, melyben a miniszterelnök nagyrabecsülését fejezte ki a zalaapátiak erőfeszítései iránt.

Én hiszek a jelképek erejében - mondta V. Németh Zsolt. A templom tornyán álló keresztben, a hitves ujjára húzott gyűrűben, az országok és nemzetek zászlóiban, címereiben. Ezek a jelképek magukba sűrítve hordozzák a legfontosabb értékeinket, és mindig készek arra, hogy színükkel, formájukkal emlékeztessenek is rájuk minket. Zalaapáti címerére azért szeretek ránézni, mert a búzáról a tápláló friss kenyér jut eszembe, a szőlőfürtök a jól végzett munka gyümölcsére és a reményre emlékeztetnek, a fára pillantva pedig gyökereinkre és a hűs menedékre gondolok. Azt hiszem, Zalaapáti lakói gyakran néznek fel címerükre, mert központi értékeiket akarva-akaratlanul beépítették felújított templomukba is. Ahogy a szőlőfürt, úgy a megszépült templom is a megújulás reményét nyújtja. Ahogyan a dús lombú fa, úgy a templom falai is védelmet, menedéket nyújtanak. És ahogy a búzakalász a test táplálékát ígéri, úgy nyújt majd táplálékot Isten háza hitünknek, lelkünknek.

Az ÚMVP vidéki örökség jogcíme a történelmét megbecsülő és vidékét felemelő Európát jelenti, s számomra jelképes a jogcím nyomán Zalaapátiban megvalósuló templomfelújítás is. Jelképezi mindazt, amiért vidékfejlesztésért felelős államtitkárként dolgozom: az erős, megújuló magyar vidéket; az örökségükre, hagyományaikra büszke, életképes közösségeket.

Ezekre az erős, összetartó közösségekre támaszkodva tud csak megújulni Európa, s benne Magyarország. Mi a Vidékfejlesztési Minisztériumban azon vagyunk, hogy a vidéki közösségek céljaihoz, építkezéséhez megfelelő kereteket és lehetőségeket nyújtsunk, s minél több segítséget adjunk. Mert hiszünk abban, hogy ha egy településnek megmarad, sőt megújul a temploma, iskolája, postája, orvosi rendelője, akkor a településen élőknek is megmarad a hite, a tudása, az összetartása és az ereje.

Kiváló példa erre Zalaapáti keresztény lakossága. Az itt élőknek nem szegte kedvét a kezdetekben a néhány sikertelen pályázat, és nem csügged a lelkesedésük, bármilyen messze is még a cél. Még az út elején járnak, mégis tudnak örülni, ünnepelni, hálát adni az eddigi eredményekért. Hogy mi ad nekik hozzá erőt? Talán templomuk névadó vértanújának, Szent Adorjánnak a története. Kívánom, hogy az itt élőknek minden küzdelem és nehézség közben jusson eszébe az, amit a hitükért szenvedők válaszoltak Adorjánnak, mikor az megkérdezte tőlük, milyen viszonzást várnak a kínokért cserében: "Szem nem látott, fül nem hallott, emberi szívbe föl nem hatolt, amiket Isten készített azoknak, akik őt szeretik." (1Kor 2,9)