PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Turistapihenőt avattak Magyarlakon

  nyomtatási kép

Átadták a Brenner József Turistapihenőt a Magyarlaki Szőlőhegyen vasárnap. A turistaházat egy az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködés eredményeként építették fel. Az ŐRRÁGÓ elnevezésű projekt célja az osztrák-szlovén-magyar hármashatár natúrpark mintarégióvá fejlesztése az ökoturizmus, a régiós termékkínálat minőségi javításával, valamint a hármashatár régió természeti és kulturális értékeinek megóvásával. Magyarlak község a ciszterci múlt bemutatásával vesz részt a projektben, ennek részeként adták át a vértanúhalált halt ciszterci szerzetesről elnevezett turistapihenőt.

Az avatáson V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet: "Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. (?) Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová" - írta Márai Sándor. A mai napon egy pihenőhelyet adunk át azoknak, akik útra keltek, úton vannak, akik kíváncsiak arra, hová is vezetnek az utak. A kiránduló indulás előtt rendszerint kiteríti maga elé a térképet, fellapozza az útikönyvet, és meggondoltan választ magának úti célt. Az utak azonban varázslatosak, olyan helyekre vezetnek el, amilyenekre nem is gondoltunk volna. És mindehhez még csak el sem kell tévednünk rajtuk?

Ha valaki például a jövőben a magyarlaki szőlőhegy turista pihenőházát választja úti célul, minden bizonnyal oda is talál majd. A felújított, táblákkal ellátott utakon talán majd a vártnál gyorsabban is elérkezik oda, ahova vágyott. Nem fog csalódni, mert mindent megtalál majd, amire számított: csendet, nyugalmat, szép kilátást, fedelet a feje fölött, padot és asztalt a pihenéshez, vizet a felfrissüléshez. De talán mégis meglepődik majd.A szőlőhegyi utak ugyanis nemcsak a pihenőházba vezetik el a kirándulót, hanem olyan úti célokhoz is, amelyek nincsenek rajta a térképen: emlékekhez, értékekhez, kapcsolatokhoz. Elvezetnek a cisztercita múlthoz, elvezetnek a jószomszédi viszonyokhoz a határ túloldaláról.

Ha a kiránduló jól figyel, mégis találhat térképet ezekhez a megfoghatatlan úti célokhoz. Saját lelkiismerete iránytűje mellett segít neki Magyarlak címere is. Ott van azon szinte minden olyan érték, amihez életünk ilyen-olyan kanyargós útjain érdemes eljutnunk. Ott van rajta múlt emléke és a jövőbe vetett bizalom, ott van benne a munka és a hit. Ott van rajta a ciszterciek építkezése, a régi lakók furfangja és hősiessége, a két település összefogása. Azt hiszem, itt Magyarlakon az is célba ér, aki ezeket az értékeket keresi az útján. A névadó vértanú, Brenner János emléke mélységet ad a magyarlaki kirándulásoknak és pihenéseknek. Erőt meríthetünk az út további részéhez a szerzetes újmisés jelmondatából: "Az istenszeretőknek minden a javukra válik".

További tartalommal telíti a magyarlaki utazásokat az is, hogy a turistautak és a pihenőház egy határon átnyúló együttműködés eredményei. Egy olyan projekté, amely nem szétválasztja, hanem közelebb hozza egymáshoz, közös cél mellé állítja az osztrák, magyar és szlovén szomszédokat. Tehát, bőven lesz min elmélkednie azoknak, akik a magyarlaki szőlőhegyen, a Brenner József Turistapihenőben állnak meg az útjukon. Ezért felemelő ennek az épületnek az átadása. Talán méltó hozzá a ma 126 éve elhunyt Victor Hugo gondolata, amit mottóul mondanék a turistapihenő leendő vendégeinek és minden utazónak:

"Légy hasonló az égen szálló madárhoz: a törékeny gallyon megpihenve átéli az alatta tátongó mélységet, mégis vígan énekel, mert bízik szárnyai erejében."