PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Nemzetközi Molnártalálkozó Túristvándiban

  nyomtatási kép

A Túr folyó partján azért gyűlnek össze évről-évre a szakma képviselői, hogy felelevenítsék a molnárok munkáját, hagyományait. A rendezvényen a résztvevő országok, tájegységek képviselői hagyományos öltözékeikben mérik össze tudásukat. Bemutatják őseik ételeit is, melyekkel egykor az őrlésre várakozó gazdákat kínálták meg.

 

A molnárokat idén V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte:

 

Nemrég érkezett hozzám egy meghívó a szatmári vidékről, a Túr folyó partjáról. Az állt benne, hogy hetedszerre gyűlnek össze a nemzetek molnárjai Túristvándiban, hogy összemérjék erejüket-ügyességüket, hogy ünnepeljék mesterségüket. Még a végére sem értem a meghívó olvasásának, máris dúdolni kezdtem: "Túl a vízen van egy malom, / Bánatot őrölnek azon. / Nékem is van egy bánatom, / Odaviszem, lejáratom. " - idézte V. Németh Zsolt.

Kíváncsi lettem, milyen lehet az a híres vízimalom, amit több mint 250 éve hajt a folyó, s ami több mint 250 éve hajtja a helyieket, környékbelieket, de még az országhatáron kívül élőket is, hogy őrizzék és ápolják hagyományaikat. - folytatta.

Bizony a magyar vidék minden településen elkelne egy-egy ilyen malom, ami figyelmezteti a helybélieket: őrlésével az idő múlására, mozgásával az élet körforgására. Egy malom, ami mozgásban tartja a közösség tradícióit, értékeit. Ami évről évre maga köré vonzza az ott élőket, s velük együtt a vidék saját emlékeit, népdalait, táncait, meséit. Ahogyan Áprily Lajos is írja Malom című versében: "....Kolomp, lejáratták a tengerit. / És fenn a tölcsér újra megtelik. / És újra hallasz minden régi neszt / s egy régi asszony új mesébe kezd".

Jó látni, hogy itt Túristvándiban már hetedik alkalommal telik meg újra a tölcsér, kezdenek új mesébe a helyiek és a messziről érkezett vendégek. S bár ebben biztosan nagy szerepe van a szép, öreg malomnak, azért az igazi dicséret mégiscsak a közösség tagjainak jár. Hiszen a malom nem őrli magától sem a búzát, sem a bánatot. A malom csak akkor őröl, ha élnek olyan molnárok, akik ismerik a titkát, és nem restek azt továbbadni sem. Molnárok, akik miközben nem feledkeznek meg mesterségük múltjáról, előre is néznek: választ adnak az új kérdésekre, szembenéznek az új kihívásokkal. Olyanok, akik nemcsak a munkájukat ismerik, de egymást is: veszik a fáradságot, hogy találkozzanak, beszélgessenek.

 

De önmagában kevés volna a malom molnárostól is, ha nem venné őket évről évre körül a vendéglátók és a vendégek szeretete, nyitottsága, kíváncsisága, ami egy tartalmas rendezvénnyel köríti a régi malomépületet és a régi mesterséget. Ezért mindannyiukat elismerés illeti. Méltatnám is hosszasan az érdemeiket, ha nem tudnám, mennyi érdekes és izgalmas programot tartanék fel vele. Nem rabolom hát tovább az idejüket, hiszen tudom: "Forog a malom, /Robog a malom, /Kereke jár; / Napos időből / Napokat őröl /Múlik a nyár". Mielőtt még elmúlna, a VII. Nemzetközi Molnártalálkozót ezennel ünnepélyesen megnyitom! - hangzott az államtitkári köszöntő.