PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Magyartarka tenyészbika-bemutató és szakmai nap Jákon

  nyomtatási kép

A hagyományos magyar ételek megkívánják, hogy hazai húsból, tejből készítsük őket - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének rendezvényén. A mai szakmai nap. Ezért úgy gondolom, sokan lehetnek köztünk olyanok, akiktől nem idegenek a szaporulati mutatók, a laktációs tejtermelés, sem az ivadékteljesítmény-vizsgálatok - mondta az államtitkár. De azoknak sem érdemes innen idejekorán hazaindulni, akik az említett kifejezéseket ma hallották először. Hiszen, ha a marhatenyésztés csínjával-bínjával nem is vagyunk mind tisztában, áldásos eredményeit mindannyian ismerjük. Ha másként nem, tápláló tej és ízletes marhapörkölt formájában - tette hozzá.

A legjobban talán Krúdy Gyula tudta ezt, aki azt írta: "a marhahús természetes ízével hat (?). Az első falatoknak kell megmutatni, vajon érdemes-e mind beljebb hatolni a bordák közé (sőt a bordák alá), ahol a színhús remegve, zaftosan és forrón várja megmártását a hideg, ecetes tormában vagy a forró paradicsommártásban." Elég egy bekezdés Krúdytól, s máris tudjuk: mindannyian érinttettek vagyunk a magyar tarka marha tenyésztésében. Hiszen a vörösboros marhapörkölt és a zaftos főtt marhahús sem az asztalon terem. Minden a jó tenyészbikánál kezdődik. Ahogy a láncmese is mondja: Ha a bika nem ment vizet inni, víz nem ment tüzet oltani, tűz nem ment falu-égetni, falu nem ment farkas-kergetni, farkas nem ment kecske-enni, kecske nem ment kóró-rágni, kóró mégsem ringatta a kis madarat.

Ugyanígy, ha nincsenek szép magyar hagyományok, tehetséges szakemberek, elkötelezett tenyésztők, szorgalmas munkások, akkor nincsenek jó tenyészbikák és tehenek, nincsen minőségi hús és tej sem. S akkor nincs marhagulyás, nincs madártej.  Pedig mint hagyományos magyar ételek, megkívánják, hogy hazai húsból, tejből főzzük őket.

Magyarország nem gazdag olajban vagy aranyban, de van neki mangalicája, rackajuha és nem utolsó sorban magyar tarkamarhája. Úgy gondolom, ezek a kincsek ugyanúgy gazdagabbá teszik országunkat, és ugyanúgy érdemesek arra, hogy határainkon túl is megismerjék őket.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként az országot járva gyűjtöm a jó példákat, amikor valaki felismeri a községe, térsége, hazája értékeit, és épít rájuk. Így tettek itt Jákon a híres gerencsérek, téglagyártók és kályhások, akik a helyi kiváló minőségű agyagot választották megélhetésük alapjául. És így tettek a Magyartarka Tenyésztők is. Éltek az ország kiváló adottságaival, építtettek a komoly történelmi hagyományokra, s továbbfejlesztették őket.A mai napon közelebbről is megismerkedhetünk velük és munkájukkal, s talán ezután a munkájuk eredményét is jobban értékeljük, akár a nemzetközi hírnév, akár bográcsgulyás formájában kerül elénk - hangzott V. Németh Zsolt köszöntése.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon rendezte meg szakmai napját, melyen "Magyartarka fajtáért" emlékérmet, tiszteletbeli tag címet és "elit" törzskönyveket adott át. A szervezet 1989-ben alakult, feladata a magyartarka szarvasmarhafajta tenyésztése, genetikai fejlesztése és nemzetközi képviselete.