PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

A kisvállalkozásokat támogatja a VM

  nyomtatási kép

A helyi termékeket és a kisvállalkozásokat kívánja segíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Tengelicen rendezett Helyi Termék Fesztiválon.

A Nemzeti Vidékstratégia törekvéseivel összhangban létre kell hozni a helyi piacokat, hogy a helyben megtermelt áru közvetlenül juthasson el a fogyasztókhoz, erre Tengelicen jó példákat láthatunk - jelentette ki az államtitkár.

 

 

 

Hozzátette: helyre kell állítani az egészséges arányokat a mezőgazdaságban, hiszen az állattartás rendkívüli módon visszaszorult. Fontos, hogy az ország termőföldjeit megműveljük, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a vidék közösségek, emberek élettere. Kiemelt figyelmet kell fordítani a néphagyomány, az életünkhöz kapcsolódó rítusok összegyűjtésére, megőrzésére.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy akár egy héten belül megjelenhet a vidéki turizmus fejlesztésének támogatásáról szóló rendelet, idén 4 milliárd forintra lehet majd pályázni. A forrást szálláshelyek kialakítására, agro- és ökoturisztikai szolgáltatások bővítésére lehet fordítani. A tárca 35 millió forintra csökkentette az igényelhető összeg felső határát annak érdekében, hogy minél több pályázó juthasson forráshoz. A hozzájárulás mértéke hátrányos helyzetű területen 65%, egyéb területen 60%.

Tengelicen az Európa Nap keretében rendeztek szakmai fórummal egybekötött Helyi Termék Fesztivált, melyen körülbelül kéttucatnyi termelő mutatkozott be.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI)