PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Iskolából IKSzT és Kemencés Ház

  nyomtatási kép

Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret avatott vasárnap V. Németh Zsolt a Nógrád megyei Szanda községben. Szanda 42 millió Ft beruházási és működtetési támogatást kapott, amiből a hajdani iskolaépületből kialakított IKSzT-t újították fel. A felújítás során az addig különálló épületrészeket a "Kemencés Ház" megépítésével kötötték össze. A helyiség berendezési tárgyai, a kemence és a szövőszék a közösség cselekvő összetartó erejét szimbolizálják, és meghitt hátteret biztosítanak majd az eljövendő programokhoz.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár a következő szavakkal adta át a közösségnek a megújult épületet:

Nemrég érkezett hozzám egy meghívó, egy kis településről, a Cserhát völgyéből, a Szanda-hegy lábától. Szelíd, mégis büszke meghívó. Büszke a község kincseire: természeti szépségeire, történelmi emlékeire, hagyományaira és közösségére. A meghívó képeiről mosolygós helybéliek néztek rám, körülöttük megelevenedő népszokások, kézműves remekek, díszes viseletek.

 

Arra gondoltam: ez a közösség tele van élettel, mert élni akar. Megtisztelő lesz ott lenni azon a napon, amikor egy új teret kapnak az együttlétre. Szeretném újra látni a mosolygó arcokat a meghívóról, és szeretnék osztozni a település örömében. Köszönöm Önöknek, hogy ezt lehetővé tették.

Úgy gondolom, mindannyiunk számára jelképes, hogy itt, Szandán ma egy olyan épület lényegül át közösségi szolgáltató térré, ami korábban is a közösséget szolgálta. "Egy régi, elhagyatott háznál nincs szomorúbb látvány. (...) Mintha mindig csak a múlton merengene, és gyászolná a soha vissza nem térő napokat"  - mondja az író. Az szandai iskola épülete azonban új életet kapott, s ezzel segít, hogy az őt felépítő közösség is életben maradjon, új erőre kapjon. Ahogyan polgármesterük is írta levelében, ez bizonyítja a község képességét a megújulásra és a fejlődésre.