PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Tanuljunk meg bánni a megújuló energiaforrásokkal!

  nyomtatási kép

A fenntartható fejlődés, a természeti kincseink, tájaink és benne az ember megőrzése nem álom, hanem reális cél, sőt kötelesség - ezekkel a szavakkal nyitotta meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) megújuló energiaforrásokról szóló konferenciáját Miskolcon.

Az államtitkár hozzátette: mindez akkor valósítható meg, ha összefogunk, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, tudásunkat, megvitatjuk elképzeléseinket. Energia nélkül nincs meleg, nincs biztonság, nincs étel, egyszóval: nincs élet. Ha megtanulunk bánni a megújuló energiaforrásokkal, akkor nemcsak üzemanyagot, fűtőanyagot kapunk a földtől, hanem egy élhető, biztonságos klímát, tervezhető jövőt, új munkahelyeket, lehetőséget az önellátásra és a vidék felemelkedésére.

A rendezvényt a magyar szervezet a lengyel és a szlovák hálózatok együttműködésével szervezte. A konferencia lehetőséget adott arra, hogy a három ország szakemberei megosszák egymással a megújuló energia előállításakor és felhasználásakor szerzett tapasztalataikat és tudásukat. A téma nemcsak klímavédelmi szempontból fontos: a megújuló energiaforrások felhasználása új munkahelyek teremtéséhez is hozzájárulhat.

Az MNVH 2010 szeptemberében a lengyel, 2011 márciusában a szlovák vidéki hálózattal kötött együttműködési megállapodást. Az összefogás célja közös szakmai tapasztalatcserék, kutatások megszervezésének, jó gyakorlatok átadásának és terjesztésének, a LEADER helyi akciócsoportok együttműködésének támogatása. A Megújuló Energiaforrások Konferencia a határokon átnyúló együttműködés egyik első állomása volt.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)