PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Az igények és a lehetőségek találkoztak a pápai Agrárexpón

  nyomtatási kép
V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg a XV. Szent György-napi Agrárexpót Pápán. A mezőgazdasági kiállítás és vásár célja a régió agrár- és élelmiszeripari lehetőségeinek bemutatása, a gazdasági kapcsolatok erősítése. Megnyitójában az államtitkár kiemelte: Ezen az igényes kiállításon és vásáron találkozhatnak az érdeklődők a kiállítókkal, az üzletemberek a szakemberekkel, az alapanyag-előállítók a feldolgozókkal, a gazdák a termelőeszköz-gyártókkal. Röviden: az igények a lehetőségekkel.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy ez az expo nem áll meg annál, hogy standot, felületet biztosítson a megmutatkozásra, hanem lehetőséget teremt a beszélgetésre, vitára, előadásokra és konferenciákra is. Így találkozhatnak a kérdések is a válaszokkal, a problémák pedig a megoldásokkal - mondta V. Németh Zsolt.

A Veszprém Megyei Agrárkamara és Pápa Város Önkormányzata 1996-ban indította útjára a Szent György-napi Agrárexpót. A háromnapos mezőgazdasági vásáron idén 74 kiállító várta a látogatókat. A középpontban a minőségi borászat és a környezettudatos mezőgazdaság állt, az utolsó napot pedig a vadászatnak szentelték.

V. Németh Zsolt köszöntőjében búcsúzóul Pápa híres növendékétől, Petőfi Sándortól idézett. "A szőlőszem kicsiny gyümölcs / Egy nyár kell hozzá mégis, hogy megérjék", a nagy gyümölcsnek, a Földnek, talán évmilliókba is beletelik, amíg megérik. Én úgy gondolom, ennek az Agrárexpónak 15 év tavasza elég volt arra, hogy mára messzebbre látsszon, mint Pápa sok híres tornya. De bízom benne, hogy az elkövetkező években még tovább érik a gyümölcse, s még messzebbre ér majd a híre!

Az Agrárexpó keretei között megrendezett sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta, a két pályázat jelenik meg a következő néhány hétben a Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában. Az egyik a mikrovállalkozásokra vonatkozik, melynek összege hétmilliárd forint. Ezt az ötezer lakosnál kisebb, de nem városi státuszú településeken tevékenykedő vállalkozások vehetik igénybe. Nem maradnak ki az ennél nagyobb települések sem, de azok az Új Széchenyi Tervből juthatnak támogatáshoz - tette hozzá. Szintén a következő hetekben jelenik egy a turisztikai beruházásokra vonatkozó pályázat is, mely szálláshely-fejlesztésre, idegenforgalmi attrakciók létesítésére és különösen az agráriumhoz kapcsolódó fejlesztésekre vonatkozik: például gasztronómiai turizmus, borutak, sajtutak, lovasturizmus - foglalta össze az államtitkár.