PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

? Pálinka lovaggá avatták V. Németh Zsoltot

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt a Magyar Pálinka Lovagrend tiszteletbeli lovaggá avatta szombaton Gyulán, a XII. Kisüsti Pálinkafesztiválon.  A Lovagrend elismert pálinkafőzőket vagy olyan közéleti személyiségeket választ tagjai közé, akik sokat tesznek a pálinka népszerűsítéséért.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárként érdemelte ki a lovagi címet. 2010. szeptember 27-én lépett életbe az a törvénymódosítás, melynek értelmében a magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzésekor már nem kell jövedéki adót fizetni. A változtatás megadja a lehetőséget a vidéki embereknek az értékmentésre, a hagyományok megőrzésére, átörökítésére.

A felavatott lovagok nevében V. Németh Zsolt mondott köszöntőt. - Hogy milyen a jó pálinka, nem könnyű meghatározni. Korábban azt tartották jónak, ami erős volt. Erre utal például a papramorgó, vagy a tűzvíz kifejezés. Később hívták a pálinkát nyakolajnak, szemvíznek, de még szűzlánybátorítónak is. Manapság már nem az ereje, hanem az íze, zamata számít. S hogy mit tehetünk mi lovagok a pálinkáért? Feladatunk, hogy ezt a hungarikumot megismertessük a világgal, terjesszük a kultúráját. A pálinka történetének könyve nincs befejezve. Ez a mai nap is egy szép lap lesz benne - fogalmazott V. Németh Zsolt.

Magyarországon jelenleg több mint 60 minőségi kereskedelmi pálinkafőzde működik, többségük benevezett a fesztiválon rendezett XIX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyre. Az elismert főzdék összesen 800 pálinkamintával jelentkeztek a megmérettetésre. Idén a szakmai zsűri az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkáját választotta a legjobbnak. A győztes párlat a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kap majd helyet, mint megőrzendő nemzeti kincs.

(Forrás: kormany.hu)