PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Egészségházat adott át V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Őriszentpéteren

  nyomtatási kép

Az Őriszentpéteri Önkormányzat csaknem 60 millió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Tervből (ÚSZT) egy modern egészségház létrehozására. A beruházásnak köszönhetően egy épületben érhető el a felnőtt és a gyermek háziorvosi rendelő, a szakorvosi rendelő (sebészet, reumatológia, fizikoterápia), a védőnői szolgálat és az ügyelet. A kistérségben élők így könnyebben hozzájuthatnak a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz. Kialakítottak egy tájékoztató pultot is, ahol a betegek a kezelésükről kaphatnak felvilágosítást.

Szerdán, az egészségház ünnepélyes átadóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott beszédet:

" Minden gyógyulásnál van egy különleges reggel, amikor az ember felébredve végre teljesen érzi azt az egyszerűséget és hétköznapiságot, mely az egészség lényege. Egy ilyen reggel virradt ma Őriszentpéter városára is, amikor végre átadhatjuk az új, modern Egészségházat. Mint a betegségből felgyógyuló ember, most a város, s a környező települések is érzik: valami a mai nappal a helyére került, rendbe jött.

Pedig teljes, kerek egész volt ez a kistérség, ez a város eddig is: történelmével, épületeivel, színes rendezvényeivel, vendégszeretetével, izgalmas ízeivel és különleges hagyományaival. Aki vendégségbe érkezik ide, nem is szenved hiányt soha, semmiben. De a közös orvosi ügyeletet működtető 14 település lakosai és vezetői mégis pontosan tudták, mi az, ami hiányzott a teljes élethez. Hiányzott egy gazdaságosabb, korszerű egészségház, ami megfelel idősek és fiatalok, egészségesek és betegek igényeinek, ami maradéktalanul ellátja feladatait.

Sok értékes dologért küzdött már meg az őriszentpéteri címeroroszlán. A mostani sikeréért azonban nem csak a kistérség lakosai szorítottak. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként tudom, nagyon sokaknak fontosak azok a célok, amiért az Őrség falvai és városai vagy épp más vidéki térség kistelepülései küzdenek.

Beláttuk, hogy Magyarország történelme során mindig a vidéki gyökerekből táplálkozva, a vidéki közösségek erejére támaszkodva tudott megújulni. Ezért is került bele a Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb céljai közé nemcsak a munkahelyek teremtése, nemcsak a fenntartható gazdálkodás, de a vidéken élők életminőségének a javítása is. Igyekszünk megadni minden támogatást azoknak, akik meg akarják őrizni közösségmegtartó épületeiket, vagy épp újabbakkal akarják gyarapítani őket. Bízunk abban, hogy ha egy településnek megmarad a temploma, iskolája, postája, orvosi rendelője, akkor a településen élőknek is megmarad a hite, tudása, összetartása és ereje.

A felsorolt közösségi épületek között nem lehet, és nem is szabad rangsort felállítani, de a filozófus, Schopenhaeuer  mégis azt mondja: "Boldogságunk kilenctized része az egészségünkön múlik". Kívánom, hogy minden őrséginek megadasson ez a kilenctized, s az Egészségházat lehetőség szerint csak jó tanácsért, védőoltásért, rendszeres orvosi vizsgálatért látogassák. Kívánom, hogy mindig maradjon idejük és erejük a lehető legváltozatosabban tenni boldogságuk fennmaradó egytizedéért!

Használják egészséggel az Őrségi Egészségházat!"