PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Térségi tananyag készül a Fertő-tájról

  nyomtatási kép

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával térségi tananyag készül Győr-Moson-Sopron megyében. Az "Örökségünk, Alpokalja-Fertő táj" képzési projekt hosszútávon szolgálja a vidék vonzerejének növelését, a fiatalság helyben tartását és a tudatos térségfejlesztést. Csütörtökön, a projekt csermajori nyitókonferenciáján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartott előadást:

"Berecz András mesemondó egyszer azt mondta a népmeséről, hogy az átadható, továbbadható. Hogy azt helyettesíteni, pótolni lehetetlen. Hogy abban ezrek, tízezrek, százezrek kacsintanak, gondolkoznak, sírnak. Én úgy gondolom, hogy mindez nemcsak népmeséinkre igaz, de szűkebb-tágabb környezetünk teljes szellemi, természeti, történeti, társadalmi és építészeti örökségére is. Családunk, településünk, térségünk minden hagyományára. Egyszóval mindarra, amire az Örökségünk, Alpokalja-Fertő Táj projekt felhívja a figyelmünket" - mondta.

 

A tananyagot az Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja közösen készíti. A kezdeményezés célja, hogy speciális pedagógiai módszerekkel elsajátítható, a térség kulturális, természeti és társadalmi örökségeit, hagyományait feldolgozó ismeretanyag készüljön az általános iskolás gyermekeknek.

V. Németh Zsolt szerint a kezdeményezés gyakorlati megvalósulása mindannak, amit vidéken élőként és vidékfejlesztésért felelős államtitkárként maga is fontosnak tart. A vidékfejlesztésben dolgozóknak egy falu, egy kistérség kulturális tér is, amelynek nemcsak a munkahelyeit és természeti kincseit, de a hagyományait is meg kell menteni - ahogy a projekt megvalósítói teszik. Az államtitkár kiemelte: saját térségünk értékeire érdemes odafigyelnünk, hiszen rajtuk keresztül nemcsak otthonunkhoz, de önmagunkhoz is közelebb kerülhetünk.

"Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." - idézte Kodály Zoltán gondolatát V. Németh Zsolt.