PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Határtalan vidéki hálózat - magyar-szlovák együttműködési megállapodás

  nyomtatási kép

Megállapodást írt alá a nemzeti vidéki hálózatok együttműködéséről V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Csicsai Gábor, a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Lajosmizsén. A szlovák és a magyar fiatal gazdák már évek óta szerveznek közös szakmai rendezvényeket, miközben az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) megreformálásában is aktív szerepet vállalnak.

A megállapodás célja közös szakmai tapasztalatcserék, kutatások megszervezésének, jó gyakorlatok átadásának és terjesztésének, a szlovák és a magyar LEADER helyi akciócsoportok összefogásának támogatása. Tavaly szeptemberben a lengyel vidéki hálózattal kötött hasonló egyezséget Magyarország.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt elmondta: a mostani megállapodás főleg a fiatal gazdák törekvésének köszönhető. Már döntöttek arról, hogy kiterjesszék a határok mentén a kistermelői rendelet adta lehetőségeket, ehhez össze kell vetni a két ország élelmiszerbiztonsági szabályait. Csicsai Gábor hozzátette, hogy a határ mentén, közvetlenül a fogyasztóknak történő értékesítéssel a kisgazdaságokat és a fiatal gazdákat támogatnák, amire jó alapot ad az aláírt megállapodás.

A vidéki hálózatok feladata, hogy együttműködési rendszerbe szervezzék a vidékfejlesztésben érdekelt szereplőket, összehangolják a kormányzati, önkormányzati és civil közreműködők, szervezetek, szakmai testületek működését. V. Németh Zsolt emlékeztetett: tavaly megújult a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH), ami jelképes testületből hatékony, átlátható működésű szervezetté vált.

A két szakpolitikus az AGRYA - Fiatal gazdák Magyarországi Szövetségének "Közös Agrárpolitika 2013 után - fiatal gazdák a közép-európai régióban" című konferenciáján kötött megállapodást. A rendezvényt, amelyen magyar, lengyel, belga, osztrák, német és holland előadók számoltak be a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának legújabb fejleményeiről, a magyar és a szlovák államtitkár nyitotta meg.

Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) társelnöke előadásában elmondta: a termőföldhöz és hitelhez jutás nehezíti legjobban a fiatal mezőgazdasági termelők piacra jutását az Európai Unióban. A helyzetet a finanszírozási és piaci bizonytalanság mellett az agráriumra jellemző alacsony jövedelmezőség is súlyosbítja. Európában a mezőgazdasági termelők mindössze 7%-a fiatalabb 35 évnél, miközben 4 és félmillió 65 évesnél idősebb termelő 2020-ra felhagy tevékenységével.

Joris Baecke, a Fiatal Gazdák Európai Tanácsának (CEJA) elnöke kifejtette: egy erős, generációk megújítását szolgáló politikára van szükség ahhoz, hogy az unió meg tudjon birkózni bizonyos kihívásokkal. Ilyen az élelmiszer-biztonság megteremtése, a területi egyensúly fenntartása, a vidéki területek életképességének javítása, a környezet megóvása és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése.

A KAP reformjáról szóló konferenciát másodszor rendezte meg az AGRYA. A mostani rendezvény különlegességét az adta, hogy a szervezet idén ünnepli 15. születésnapját.

Forrás: kormany.hu