PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Gyümölcsoltás Boldogasszony napján

  nyomtatási kép

 
A pórszombati Medes-hegyre látogatott V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Kovács Gyula erdész, a 2010. év zalai embere meghívására. A rendezvényen a résztvevők a gyümölcsfák oltásával ismerkedhettek meg, és olyan különleges göcseji ételeket kóstolhattak, mint a gesztenyeleves kakukkfüves vargányával vagy a zöldbableves borízű almával.


Az államtitkár nagy tisztelője Kovács Gyula munkájának, aki az őshonos magyar gyümölcsfajták megmentésén és megismertetésén fáradozik. "Mindenki ismeri a mesét, amelyben szóló szőlővel, mosolygó almával és csengő barackkal hódítja meg a királylány szívét az elvarázsolt királyfi.   Én azonban azt hallottam, hogy ez a mesebeli kert itt, a pórszombati Medesen életre kelt, és még a mesebelieknél is mesésebb gyümölcsökkel várja az idelátogatókat. 
 
Azt hallottam, hogy itt nem csak mosolygó almát láthatok, hanem bőralmát, nagyasszonyalmát, karácsonyalmát is. S emellett még vérkörtét, sózókörtét és csibelábú körtét is - hogy csak néhányat említsek. Különösen megörültem, mikor megtudtam, itt nem csak a gyümölcsök nevét ismerhetem meg, de a történetüket is, és azt, hogy régen hogyan, mire használták fel őket.


A mese tehát életre kelt, sőt, tovább íródik itt, Zala megyében. De csak az a mese maradhat életben, amelyikre emlékeznek. Ezért külön köszönet illeti a "Zala megye kistelepülésiért és hagyományaiért" díjas, a tavalyi év zalai embere címet viselő, de sokak által csak gyömölcsoltő boldog férfiként ismert Kovács Gyulát. Köszönet illeti amiért nem felejti el a hagyományokat, amiért segít nekünk is emlékezni, és amiért átadja az összegyűjtött tudást a felnövő nemzedéknek" - mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt.
 
Az államtitkár számos gyümölcsnapi hagyományt idézett fel, és örömmel üdvözölte sorukban a pórszombati rendezvény Lénárd Sándor írót idézvet: "Úgy látom, Kovács Gyula valósággal beoltotta a zalai ifjúságot. De nem valami ellen, mint azt az oltásoknál szokás, hanem valamivel. A hagyományőrzéssel, a föld és a munka becsületével és a szülőföld szeretetével. Mert miközben a gyerekek gyümölcsfát oltanak, gyümölcslevet készítenek, énekelnek, azt is megtanulják, hogy ott van otthon az ember, ahol a gyökerei vannak, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri és ahol fát ültetve, unokáira gondol."