PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Átadák a HunDeszt pálinkaverseny díjait

  nyomtatási kép

Hatodik alkalommal jutalmazták a legjobb pálinkákat a HunDeszt versenyén ."Van egy ital, amely a világ összes anyaga közül a legközelebb áll a tűzhöz - fogalmazta meg V. Németh Zsolt államtitkár szombaton, a verseny díjátadóján. - Ezért a francia filozófusok szerint ezt az italt tűzvíznek nevezik. Ebben benne van ereje, tüzessége, hevessége. Ezek a pálinka ismérvei."

 

 

 

 

 

 

Nem kevesebb, mint 278 mintát neveztek a pálinkafőzdék az idei megmérettetésre. Ez számszakilag kevesebb, mint a korábbi években, de a csökkenés nem a gyártók lelkesedésének csökkenését jelenti. Az ok a verseny szabályainak változásában keresendő.

"A korábbi esztendőkben folyamatosan azzal szembesültünk, hogy a díjakat nyert típusok a kereskedelemben nem jelentek meg, mert olyan csekély mértékben készültek, hogy az egyszerűen nem juthatott el a fogyasztókhoz - mondta erről Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség igazgatója. - Ezért az idén három új, fontos ponttal egészítettük ki a versenykiírást. Ezek szerint csak olyan pálinka volt nevezhető, amelyből minimum 50 hektoliter fok mennyiség készült és legalább öt kereskedelmi és vendéglátóipari egységben beszerezhető. Ezeken felül a bírálat során erősítettük a gasztronómiai oldal szerepét, ezért a zsűribe olyan, a gasztronómiából jól ismert neveket hívtunk meg, mint Gianni Annoni, Lajsz András vagy Kozma Kálmán."

A benevezett pálinkák több mint kétharmada kapott elismerést, a zsűri összességében 33 arany-, 83 ezüst- és 59 bronzminősítést adott ki. A legsikeresebben az Agárdi Pálikafőzde szerepelt, 5 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel, természetesen a HunDeszt nagydíját is az agárdiak vihették haza, csakúgy, mint a 15 champion díj egyharmadát. Említést érdemel, hogy a nagydíjas főzde mellett több olyan termelő is indult a versenyen, akik első alkalommal mérették meg magukat a HunDeszt hatesztendős története során.

Forrás: www.vendeg.hu