PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Emlékkötet Pucilowski atya 70. születésnapja alkalmából

  nyomtatási kép

Pénteken mutatták be a Historicus polonus-hunigarus című emlékkötetet, amelye Pucilowski József OP. 70. születésnapja alkalmából készült. Az ünnepeltet V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte.

"A kaleidoszkóp egyszerű és bámulatos. Elég, ha tíz különböző alakú, más-más szí?nűre festett üvegdarabkát helyezünk el benne, mielőtt lezárnánk. A tükörrendszer elvégzi a dolgát. Aztán megrázhatjuk tíz?szer, tízezerszer, és soha többé nem fogjuk látni ugyanazt a mintázatot.

Az ember nem egyszerű, de bámulatos. Őbenne nem tíz, nem is tízezer, és nemcsak más-más alakú és színű üvegdarabka van elhelyezve. Különben is, az ember nem lezárható, mint egy kaleidoszkóp, ezért foly-ton-folyvást belékerül valami új, és mégis van egy ismeretlen pillanat, amikor végérvényesen rögzülnek benne a tükrök. (...) Minden embernek megvan a maga tükörrendszere, ami csak a sajátja."

Vajon milyen színes üvegdarabkákból áll Pucilowski József tükörrendszerre? Egy kicsit erre is próbál válaszolni a 70. születésnapjára összeállított emlékkötet. A feladat bonyolultságát mutatja, hogy mindezt két nyelven és mintegy 800 oldalon keresztül teszi. Ezzel a megtisztelő, de igen nehéz feladattal próbálok megküzdeni ma én is.

"A legnagyobb csoda maga az ember" - mondta Pucilowski atya, nem is egyszer. Hogyan is lehetne ezt a csodát szilánkjaira bontani? Valósággal lehetetlen. Ha mégis megpróbáljuk megkeresni a tükörrendszer üvegdarabkáit, a mai ünnepelt esetén szerepekre, hivatásokra találunk. Méghozzá a szónak abban a nemes értelmében, ahogyan II. János Pál pápa gondolta: "Minden hivatás alapja a szeretet szolgálat, s ennek egészen sajátos útja papi hivatás "