PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Gazdafórum Hajdúszoboszlón

  nyomtatási kép

A kistermelők érdekében tett intézkedésekről, a közmunkaprogramról és a 10 éves agrárstratégiai tervről beszélt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelő államtitkár szerdán, a hajdúszoboszlói gazdafórumon. A rendezvényt a MAGOSZ Hajdú-Bihar Megyei Szövetsége szervezte.

V. Németh Zsolt elmondta: a vidékfejlesztés nem azonos a mezőgazdasággal. A vidék az utóbbi 30-40 évben soha nem látott változásokat élt meg, aminek következtében a vidéki ember ugyanolyan kényelemben élhet, mint a városi, ám ennek ára van. Míg 1970-ben a vidéken élő ember jövedelmének öt százalékát tette ki a rezsiköltség, addig mára ez az arány 60 százalék.

Az államtitkár kifejtette, hogy a nagyüzemi termelés nem tudja betölteni azt a szerepet, amit a kisgazdaságok, ezért az utóbbiakat kell támogatni. A tárcának viszont kevés mozgástere van, mert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében felhasználható 1340 milliárd forint 80 százalékát az előző kormányok már lekötötték.

V. Németh Zsolt részletezte azokat az intézkedéseket, amiket az Orbán-kormány tett a kisgazdálkodók érdekében. Lehetővé tette például a helyi értékesítést 40 kilométeres körzetben, módosította a közbeszerzési törvényt, hogy a helyben megtermelt árukat helyben értékesíthessék a termelők. Engedélyezte a házi pálinkafőzést, létrehozta a Nemzeti Földalapot, megszüntette a víztársulati hozzájárulást, támogatja a fiatal gazdálkodókat. Készül a 10 évre szóló agrárstratégiai terv is, melyet széles társadalmi konzultáció után szándékozik elfogadni.

Az államtitkár elmondta: az országban egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. Márciusban a tárca a mikrovállalkozások fejlesztése és a turisztikai tevékenységek ösztönzése ÚMVP jogcímek megnyitását tervezi, amelyek segíthetnek a munkanélküliség visszaszorításában.

(dheir.hu, kormany.hu)