PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Újabb "Teret" kapnak a nagy találkozások

  nyomtatási kép

Vértesbogláron avatták fel a legújabb Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSzT). A több mint 40 millió forintból felújított művelődési házat V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át.

"Itt a Vértes szélén, a Vértes talán legszélesebb településen tudják, csak annak van jövője, aminek teret adunk. A kerecsensólyom és a parlagi sas már nem gazdagítaná a térség varázslatos élővilágát, ha nem volna itt fészkelőhelye. S előbb-utóbb a keleti gyertyánt és az öves százlábút is csak a biológiaalbumból ismernénk, ha nem adnának nekik otthont a környékbeli sziklagyepek, karsztbokorerdők.

 

 

Egy település azonban nem csak biológiai élettér, nem is pusztán gazdasági vagy közigazgatási egység. Egy falu társadalmi tér is. Akik itt élnek, tudják, látják, természeti kincseinkhez hasonlóan kulturális értékeinket, hagyományainkat, kapcsolatainkat is meg kell őriznünk. Ebben segítenek a felújított művelődési ház, új nevén az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér falai." - méltatta az épületet V. Németh Zsolt. "A közösségi terek lehetőséget adnak a kapcsolatteremtésnek, a tájékozódásnak és a tapasztalatcserének. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként azon dolgozom, hogy megmaradjanak ezek a közös terek: iskolák, óvodák, hivatalok, posták, piacok, s olyanokkal gyarapodjanak, mint a ma avatott IKSzT" - tette hozzá.

A vértesboglári közösségi ház felújítására az ÚMVP pályázatából nyert támogatást az önkormányzat. A külső-belső renoválás során, a megújuló energiafelhasználás jegyében napkollektorokat helyeztek el az épületen, ezek biztosítják a teljes melegvíz ellátást. A létesítményt akadálymentesítették, továbbá babakocsi és kerékpártároló is épült. E-Magyarország és más információs pontok, könyvtár, gyermek, ifjúsági és sport programok, egészségfejlesztéshez kapcsolódó foglalkozások várják az érdeklődőket.

Az IKSzT feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson főként az alacsony lélekszámú településeken élőknek. A program támogatja az elhanyagolt épületek felújítását, bővítését, a szükséges eszközök beszerzését, valamint három éven keresztül a fenntartás költségeihez is hozzájárulhat.

(kormany.hu)