PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Új közösségi teret avattak Baj Községben

  nyomtatási kép

Új közösségi teret avattak Baj Községben

Megnyitotta kapuit a baji Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér. Az új közművelődési színtérnek helyet adó régi óvodaépület felújítására az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében uniós támogatás bevonásával nyílt lehetőség. Az intézmény átadásán V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntő beszédet:

"A megújult, megszépült, kibővült épület a ma 80 éve született Csoóri Sándor szavait juttatja eszembe: "Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk, hallanunk egymást, hogy hallhatók." Az új IKSzT épp erre ad lehetőséget: látni, hallani egymást, találkozni, tájékozódni, együtt gondolkodni, véleményt cserélni.

Mindez már itt, az ünnepélyes átadás keretei között megkezdődik, hiszen itt vannak a település vezetői és lakói, a térség polgármesterei, plébános úr és a civil szervezetek képviselői. Egytől egyig olyan emberek, akik a szalagátvágás alatt is Baj és a Tatai Kistérség sorsán, jövőjén gondolkodtak. Biztos vagyok benne, hogy az összegyűlt vendégek már az első ünnepi koccintások közepette izgalmas eszmecserébe kezdenek elképzeléseikről, s bízom benne, hogy ezek a tervek itt az IKSzT falai között sorra meg is valósulnak majd.

Egy épület felújítása mindig jelentéssel teli. Arra utal, hogy itt és most valaminek helyet akarunk adni, teret akarunk biztosítani, s azt szeretnénk, ha ez a tér megtelne élettel, tartalommal. Amikor Baj Község Önkormányzata úgy döntött, hogy a régi óvodaépület új tetőt, új ajtókat és ablakokat érdemel, akkor arról is döntött: új együttműködéseket kell tető alá hozni, új lehetőségekre kell ajtót nyitni. Amikor a kivitelezők könyvtárszobát alakítottak ki, és számítógépasztalokat helyeztek el, azzal teret adtak a tudásnak, a tájékozódásnak is. Amikor elkészült a külső-belső szigetelés, akkor nemcsak az épület kapott védelmet, de az őt használó közösség tagjai is.

Minden Integrált Közösségi és Szolgáltató Térnek Kölcsey Ferenc, nemzeti himnuszunk szerzőjének szavait kell a zászlajára tűznie: "Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé." Az a közösség pedig, amely újjáépít egy épületet, s azt megtölti célokkal, emberekkel és szolgáltatásokkal, az a közösség önmagát is újjáépíti."

 

Baj község 2010 áprilisában nyerte el az IKSzT kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatást, mely fedezte a felújítás nettó költségeit (52,9 millió Forint), ezt egészítette ki a települési önkormányzat 11,6 millió forintos önerővel. Az IKSZT működtetésére a baji önkormányzat tíz Bajon és a Tatai Kistérségben működő civil szervezettel kötött együttműködési megállapodást.