PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Helyi termékek értékesítése határon innen és túl

  nyomtatási kép

Pozsonyban ülésezett szerdán a szlovák-magyar mezőgazdaságért felelős vegyesbizottság. A tárgyalás központi témája a kistermelők határon átnyúló együttműködésének támogatása volt.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Csicsai Gábor, a szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára többek között a termőföld védelméről, a vidéki hálózatok együttműködéséről, és a helyi termelők piacra jutásának támogatásáról egyeztetett Pozsonyban.

V. Németh Zsolt a bizottság társelnökeként ismertette a tavaly elfogadott magyar kistermelői rendeletet, amely lehetővé tette, hogy a gazdák a helyi piacokon értékesíthessék saját termékeiket. Elmondta, a szlovák-magyar együttműködéssel kölcsönös kedvezményeket és lehetőségeket kívánnak nyújtani határ két oldalán élő termelőknek. A jogszabályok összehangolása után kerülhet sor arra, hogy a gazdálkodók a határ mindkét oldalán értékesíthessenek - tette hozzá.

Csicsai Gábor a bizottság szlovák társelnöke szerint fontos a helyi termékek és az adott régió jellegének megőrzése, ezért törvényi szabályozással és egyéb formában is támogatni fogják a kistermelőket, ami a határ menti régiók fejlődéséhez, versenyképességük növeléséhez is hozzájárul.

Az ülésen napirendre került a lótenyésztés és lóversenyzés területén való együttműködés is. Mindkét országnak érdeke, hogy az ágazat megerősödjön, a tenyésztés pedig minőségileg magasabb szintre jusson. A társelnökök abban is egyetértettek, hogy el kell mélyíteni a Nemzeti Vidéki Hálózatok közötti együttműködést, s hogy a jó tapasztalatok kihasználásával, a közös fellépéssel hatékonyabbá kell tenni az uniós források felhasználását.

Magyarország és Szlovákia számára egyaránt fontos kérdés a termőföld védelme. Hazánkhoz hasonlóan ezért Szlovákia is kérvényezte a földeladási moratórium meghosszabbítását. Csicsai Gábor szerint a következő három évben mindkét országnak olyan óvintézkedéseket kell hoznia, melyek lehetővé teszik, hogy a gazdák képesek legyenek ellenállni a külföldi spekulatív tőkének.  V. Németh Zsolt biztosította kollégáját, hogy Magyarország szomszédos államként, társországként és az EU elnökség nyújtotta keretek között is támogatni fogja a szlovák kérelmet.

Forrás: Odbor komunikácie s médiami MP a RV SR