PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Szeged friss mérnökei új lehetőségeket jelentenek a vidékfejlesztésnek

  nyomtatási kép

Frissen végzett élelmiszermérnökök, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnökök, valamint vállalkozó menedzser mérnökök kapták meg diplomájukat szombaton a Szegedi Tudományegyetemen. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mérnökavató-diplomaátadó ünnepi nyilvános tanácsülésen köszöntötte a Mérnöki Kar végzőseit:

"Ma láthatom, hogy munkám során egyre több elkötelezett, képzett szakember tudására és ötletire támaszkodhatok, hogy amikor megnyitunk egy-egy jogcímet, elérhetővé teszünk egy európai uniós vidékfejlesztésre fordítható forrást, akkor sokan segítenek abban, hogy a támogatások és az igények találkozhassanak, hogy a jó elképzelések formát ölthessenek és megvalósulhassanak.

Böjte Csaba erdélyi szerzetes képével élve: egyre többen vagyunk a pályán, a játéktéren.  A dévai gyermekmentő hívta fel a figyelmünket: Gyermekkorunkban bosszúsak, sértődöttek és elkeseredtek voltunk, ha nem válogattak be a focicsapatba. Nem szerettünk a kispadról passzívan nézelődni még akkor sem, ha a játék néha nehéz vagy durva volt. Felnőttként mégis egyre többen ülnek önként a kispadra, sokszor épp sértődésből vagy elkeseredésből.

A szegedi mérnöki kar végzősei, a mai ünnepeltek úgy döntöttek, nem ülnek a kispadra. Úgy döntöttek, hogy amit más nehézségnek lát, azt ők kihívásnak tekintik, amire más panaszt emel, arra ők megoldást keresnek. S hogy elhatározásuk nem üres ígéret, nem levegőben lógó, alaptalan elképzelés, arra bizonyíték az, amit eddig letettek az asztalra. Nem fanyalgással, kritikával kezdtek neki a dolgok megváltoztatásának, hanem kemény munkával, tanulással. Megszerezték azokat a felkészültségeket, azokat a szilárd alapokat, amire építhetik a jövőjüket, szóljon az akár a továbbtanulásról, akár a munkáról.

Ezt jelképezi a diploma, amit ma átvehetnek. Benne néhány szó hivatott összefoglalni, a végzettséget, a megszerzett tudást és ajövendőbeli foglalkozás tartalmát. Az a néhány kifejezés, ami a diplomákba került ma, számomra sokat jelent. Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként, elsőgenerációs értelmiségiként nekem elsősorban kollégákat, nagyszerű lehetőségeket, új elképzeléseket. A vidék ügyét, a kis- és közepes vállalkozásokat felkaroló magyar kormánynak is pedig munkahelyteremtést, fellendülő gazdaságot, tudásalapú fejlődést jelentenek.

Bízom benne, hogy a diplomák tulajdonosai számára az elnevezések egy ígéretes szakmai pályafutást és egy szerencsésen megtalált hivatást takarnak. Pilinszky szerint "a tengerpartot járó kisgyerek mindig talál a kavicsok közt egyre, mely mindöröktől fogva az övé, és soha senki másé nem is lenne." Remélem, hogy a ma avatott mérnökök ilyen kavicsokra találtak a diplomájukban!