PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Ilyen lesz a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

  nyomtatási kép

Átszervezték a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A szervezet főtitkára hangsúlyozta: az átszervezéstől azt várják, hogy a szervezet hatékonyabban, egyszerűbben és átláthatóbban működjön.

Az átszervezés célja a vidékfejlesztésben érintett szereplők együttműködésének erősítése, a vidékfejlesztés területén szerzett tudás és jó gyakorlati tapasztalatok terjesztése.
Az MNVH által kezelt forrás, amelyre pályázhatnak a vidéken élők, évente egymilliárd forint lesz. Az elnyerhető összeg felső határát hárommillió forintban határozták meg. Így évente mintegy 300 projektet lehet támogatni ebből a pénzből - tájékoztatott a miniszter.
A vidékfejlesztési tárca irányítója közölte: a szervezet működésének egyszerűsítését és átláthatóságát szolgálja egyebek között, hogy a pályázatok elbírálását 30 nap alatt elvégzik, és a kifizetésre is várhatóan csak 30 napot kell várniuk a nyertes pályázóknak.
   A miniszter tájékoztatása szerint az MNVH elnöke, Csatári Bálint geográfus lesz.
Az MNVH kinevezett elnöke arról beszélt, hogy a szervezet működésében úgynevezett politikus, azaz komplex szervezeti szemléletet kíván érvényesíteni, és legfontosabb feladatának a jó és kipróbált gyakorlati módszerek terjesztését tekinti. Emellett szeretné erősíteni a szervezet munkáján keresztül a tárcaközi együttműködést, mivel sok olyan feladat van, amely ezt igényli. Példaként említette az infrastruktúrafejlesztést, az oktatást, illetve a cigányság felemelését szolgáló programokat.


    V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztési tárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elnökség és a hálózati tanács működése jól elkülönül majd egymástól. Ez utóbbi testület szakosztályokat hoz létre annak érdekében, hogy a konkrét területeken a munkát és együttműködést koordinálni lehessen.
Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az MNVH más uniós országok hasonló szervezeteivel is szorosan együttműködjön. Az első együttműködési megállapodás már létre is jött Lengyelországgal, a következő pedig várhatóan Szlovákiával születik meg.
   Mikula Lajos, a Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet főigazgatója, az MNVH főtitkára elsősorban az átláthatóságot tartotta fontosnak. Azaz szerinte olyan projekteket kell majd támogatni április után - amikorra a szervezeti teendők átalakításával végeznek -, amelyek ténylegesen a vidékfejlesztés helyi feladatainak megoldását segítik.

(Inforádió)