PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Az Új Széchenyi Terv lendületbe hozza a vidékfejlesztést

  nyomtatási kép

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) azokra az életképes elképzelésekre épít, amelyek a gazdasági élet szereplőitől származnak, miután az elmúlt fél évben élénk konzultáció folyt a gazdaság megerősítéséhez szükséges lépésekről - mondta Fazekas Sándor pénteken Karcagon, ahol a helyi vállalkozók előtt ismertette a nagyszabású terv agráriummal és vidékfejlesztéssel kapcsolatos részleteit.

A következő 15-20 évben nem élhetünk úgy, ahogy eddig tettük, sokkal rugalmasabb munkaerőpiacra, nagyobb termelékenységre és hatékonyságra lesz szükség, ha Magyarország a világban versenyképes akar maradni - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter.

Az Új Széchenyi Tervben ennek szellemében kiemelt helyet kaptak a kis- és középvállalkozásokat támogató pályázatok, mert e szektor növekedése az új munkahelyek számának gyarapodásával jár együtt az országban. A programok 80 pályázatára 500 milliárd forint áll rendelkezésre, és az ÚSZT hét programja közül öt szorosan kapcsolódik a vidékfejlesztéshez - jelezte Fazekas Sándor.

A miniszter felsorolása szerint az Egészségipari Programon belül megtalálhatók a növényházi kertészet fejlesztési lehetőségei, a kertészetek geotermikus-energiával való korszerűsítésének, valamint a bioélelmiszerek termesztésének módozatai. Ebben a programban lesznek 50 millió forint alatti pályázatok, hogy a kisvállalkozások is "labdába tudjanak rúgni" - fűzte hozzá.

Fazekas Sándor a Zöldgazdaság-fejlesztési Program kapcsán arról beszélt, hogy abban a "zöld mezőgazdaságra" helyezik a hangsúlyt, ami magában hordozza a mezőgazdasági alapanyagok, melléktermékek, megújuló energiaforrások hasznosítását, és előmozdítja az öko- és környezetbarát termékek előállítását.

A Vállalkozásfejlesztési Program újdonsága az Agrár Széchenyi Kártya - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: az agrárvállalkozások ennek révén 25 millió forintos hitelhez juthatnak átmeneti likviditási gondjaik enyhítésére. E program részét képezi a minőségi élelmiszertermelés, a helyi termelői piacok kialakítása és a helyi védjegyrendszer kifejlesztése.

A Foglalkoztatási Program fő célja a vidéki szférában is a közvetlen munkahelyteremtés, valamint a munkaerőigényes vállalkozások támogatása. A Közlekedésfejlesztési Program keretén belül pedig a közös raktárbázisok kialakításából származó előnyöket hasznosíthatják a vidéki vállalkozások - emelte ki Fazekas Sándor.