PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Petőmihályfaiak köszöntése

  nyomtatási kép

Rendhagyó ünnepnapra virradtak vasárnap a Petőmihályfaiak.

Mert bár ilyentájt a fiatalabbak immár hagyományosan megköszöntik idősebb falubelijeiket, most azonban dr. Veres András   megyéspüspökük, és képviselőjük V. Németh Zsolt is  megtisztelte  közösségüket. Nem csoda hát, hogy a  kis hegyháti falucska még apróbb temploma zsúfolásig megtelt a szentmisére. Utána mindenki átsétált a szomszédos közösségi házban tartott Idősek Napi köszöntőre. A most felújított épületet külön is megáldotta a püspök úr, majd odabent Kovács Ernő polgármester üdvözölte a vendégeket, majd felkérte V. Németh Zsoltot, mondjon pohárköszöntőt, aki többek közt azt mondotta:

"?Egy zamatos bor, egy ízletes sajt, egy megérlelt döntés, egy hosszan fogalmazott vallomás? - csupa olyan dolog, aminek jót tesz az idő. Idősek napján mégsem a nemes borok és sajtok jutnak eszembe, hanem azok az emberi tulajdonságok, amiket az évek csiszolnak fényesre.

Felsorolásukhoz nem kell jegyzeteimbe pillantanom, elég körbenéznem az arcokon: becsület, szorgalom, türelem,

 

 

 

 

 

 irgalom - hogy csak néhányat említsek. Boldogok azok a gyerekek, akik teljes családban nőnek fel, s ezeket az értékeket nem csupán a népmesékből ismerik, de testvéreiktől, szüleiktől, nagyszüleiktől és dédszüleiktől tanulhatják meg.

Családjukra nézve egy teljes élet képe rajzolódik ki előttük. Hasonlóan szerencsések azok is, akik rokonaik, barátaik, tanáraik, mentoraik vagy példaképeik között tisztelhetnek egy-egy idősebb, tanultabb, bölcsebb segítőt.

 

 

 

 

 

 

A keleti népek úgy tartják, az időskor a "az egyensúly és a bölcsesség kora", s magam is így gondolom, amikor a derűs homlokokra, unokákkal összekacsintó tekintetekre, mosolygó arcokra nézek.

 

 

 

Azt hiszem, a gyerekek kérdő-kérlelő tekintetéténél nem is kell nagyobb bizonyíték: ma is szükségünk van az idősek dolgos kezére, áldó kezére, dicséretére és feddő szavára, meséire és tanításaira.

 

 

 

Életünk minden éve másként értékes és másként tartalmas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó egészséget és  hosszú életet kívánok  hát mindannyiuknak!"