PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Felavatták a megújult ikervári iskolát

  nyomtatási kép

Kétszázmillió forintos beruházás elkészültét ünnepelték  december 18-án szombaton Ikerváron, amikor felavatták a megújult, minden tekintetben korszerű általános iskolát.

 

Pásti József, az Ikervári ÁMK igazgatója mindenekelőtt elmondta, hogy az általános művelődési központ létrehozása óta eltelt öt évben a kistérségben összesen több mint negyedmilliárd forintot sikerült tartalmi és infrastrukturális fejlesztésekre fordítaniuk; nemcsak Ikerváron, hanem Sótonyban, Pecölben és Csényén is.

A legjelentősebb ezek közül természetesen az általános művelődési központ részeként működő Zichy Antónia Általános Iskola felújítása, amelyet egy 178 milliós pályázati projekt tett lehetővé. Az ikervári önkormányzat 21 millió forintos önrésszel járult hozzá az infrastrukturális és eszköz-fejlesztés sikeréhez.

Az eredmény: egy olyan iskola, amely minden tekintetben (eszközeiben, felszereltségében, küllemében) megfelel a 21. század kihívásainak.  Megújult egyebek mellett az épület elektromos rendszere, szigetelése, fűtési rendszere; több szaktantermet alakítottak ki. Megnövekedett a melegítőkonyha és az étkező kapacitása, most már  két turnusban étkezhetnek a gyerekek. Az iskola egészét érinti a fogyatékkal élők biztonságos közlekedési feltételeinek megteremtése; az udvar és az összekötő utak korszerűsítése a sportolási lehetőségek bővítése, játszótér kialakítása. Pásti József hangsúlyozta: a tudásalapú, információs társadalom megteremtése során nem lehet eléggé kiemelni az oktatás minőségének, körülményeinek szerepét. 

Az ÁMK igazgatója a szombat délelőtti ünnepségen köszönetet mondott a korábbi polgármesternek, Szabó Bélának; az új testületet irányító Fehér Ferencnek és mindenkinek, aki hozzájárult a pályázat sikeréhez.

Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő személyesen gratulált a megújult iskolához, V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár pedig az alábbi szavakkal  vágta át az ünnepségen a szalagot:

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Igazgató Úr! Kedves Tanárok, Tanítók! Kedves Gyerekek! 

"Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája."- mondta Szent-Györgyi Albert. S ha hihetünk neki, ez azt jelenti, hogy Ikervár idén Karácsonyra magát a jövőt kapja ajándékba. Pedig Szentestéig még hatot kell aludni?

Persze a kibővült, megújult Zichy Antónia Általános Iskola nem úgy nyújtja át a jövő ajándékát, mint egy ünnepi csomagot: készen, masnival átkötve. Csak az ígéretét hordozza annak, hogy a tanulás izgalmasabb és eredményesebb lesz a korszerű feltételek, a kényelmesebb körülmények és a hasznos új eszközök között.

 Hogy a kapott ajándékkal mihez kezdtek, gyerekek, már csak rajtatok múlik. Ahogy a településetek történelmi épületeit is különböző célokra használták. A Rába parti várban Salamon király és Géza herceg békét kötött. A törökök viszont csak lóistállóként hasznosították a 15. századi templomot. Rajtatok áll, hogy a lehető legjobbat hozzátok ki a lehetőségekből, hogy a lehető legtöbbet érjétek el az iskola falai között.

 

 

Persze, talán nem sokatoknak fordult meg a fejében, hogy a karácsonyfa alá egy természettudományi szaktantermet, egy melegítő konyhát vagy épp egy szertárt kérjen. De bízzatok a szüleitek és tanáraitok döntésében. Lehet, hogy jobban tudják, mi okoz nektek örömöt, mint saját magatok.  Olvastam egy összeállítást, mit kapnak idén Karácsonyra a leggazdagabb gyerekek. Ha elmesélem, talán jobban látjátok, milyen értékes a ti ajándékotok. Van, aki idén méregdrága űrhajó alakú ágyat, van, aki 24 karátos aranyból készült triciklit kap. Nem hinném, hogy ezekkel messzebbre juthatnak, mint ti a tanulással.

Kedves Szülők, Tanárok, Városvezetők!

Egy népmesemondó azt mondta, a gyerekeknek szükségük van a szép történetekre. A lányokból sosem válna boldog feleség, ha nem hallanának, olvasnának a királylányról, akinek ezer kérője van. Ugyanígy a fiúkból sem válna kitartó férj, büszke apa, ha nem találkoznak a mesékben a hősiesen küzdő, furfangos legkisebb királyfival. Én azt is fontosnak tartom, hogy a fiúk-lányok a jó példát ne csak a mesekönyvek lapjairól ismerjék. Találkozzanak vele az életben is. Mert úgy gondolom, hogy gyermekeinkből csak akkor válik kiegyensúlyozott, reményteli, dolgos felnőtt, ha látnának maguk előtt jó mintát. Ha látják, amint a környeztükben élők tesznek valamit értük, a községükért, a jövőjükért.

Köszönöm Önöknek, hogy példát mutatnak. És nem csak az iskolások helyében, de a magam és munkatársaim nevében is. Talán nem is tudják, hogy ezzel a hozzáállással a Vidékfejlesztési Minisztérium munkáját is segítik. Hiszen mi most azért küzdünk, hogy visszaadjuk a vidék vonzerejét, becsületét. Hogy megtartsuk a vidéki közösségeket.

Ez csak akkor lehetséges, ha a településeknek megmarad a postájuk, a hivataluk, a templomuk, s nem utolsó sorban az iskolájuk. Mert csak azokra támaszkodhatunk, akik itt maradnak, és csak akkor tarthatjuk itt az embereket, ha megfelelő életkörülményeket teremtünk. A mi eszközeink azonban végesek. Teremthetünk lehetőségeket, adhatunk támogatást, elgördíthetjük az akadályokat. De ahhoz, hogy megvalósuljanak a céljaink, szükség van azokra, akik élni akarnak és tudnak a lehetőségekkel.

Ikervár példa arra, hogyan lehet egy támogatást úgy befektetni, hogy az hosszútávon kamatozzon. Hiszen nincs jobb befektetés, mint a gyermekeink jövőjére áldozni. Kívánom, hogy hozzáállásuk, kitartásuk, ne lankadjon a jövőben sem. A gyerekeknek pedig azt kívánom, örömmel és egészséggel vegyék birtokba megújult iskolájukat.

Végezetül a Zichy Antónia Általános Iskola fejlesztését a ma már idézett Szent-Györgyi Albert szavaival üdvözlöm:

"Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."

A megújult intézményt Haller László plébános áldotta meg. 

A sportcsarnokban megrendezett  ünnepségen fölléptek a művelődési ház  és az iskola csoportjai: a közönség láthatott country- és modern táncot, természetesen  a Zichy Antónia Általános Iskola kórusa is színre lépett.