PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Nemesnádudvaron új Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér jött létre

  nyomtatási kép

December 16-án adták át a határidő előtt elkészült nemesnádudvari IKSZT-t. Az ünnepélyes megnyitó keretében V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át az épületet.

A megnyitó ünnepségen Dr. Knáb Erzsébet polgármester asszony köszöntötte a projektben résztvevőket és a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) megvalósítása még jobban erősíti majd reményei szerint - a településre egyébként is jellemző- összetartozást.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az IKSZT többféle funkciót hordoz magában, ezáltal a helyi közösséget is erősíti.

"Egy régi, elhagyatott háznál nincs szomorúbb látvány. (...) Mintha mindig csak a múlton merengene, és gyászolná a soha vissza nem térő napokat."- az író szavait akár rá is hímezhetnénk az IKSZT program zászlajára. Ugyanis az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítására szóló jogcím épp arra való, hogy a támogatásokból felújítsunk egy-egy régi épület, és új életet leheljünk bele. Megtöltsük hasznos eszközökkel, segítsük működését és alkalmassá tegyük arra, hogy kiszolgálja és megerősítse a közösséget, mely használja. Nagy öröm számomra, hogy vidékfejlesztésért felelős államtitkárként a saját szememmel láthatom ennek a programnak a megvalósulását. Ott lehetek, amikor egy település visszakap egy épület, egy épület pedig visszanyeri értelmét és hasznát. Köszönöm Önöknek, hogy ma is részem lehet ebben.   "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér" - hangzik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jogcíme. Beszédes a magyar nyelv.                   Azt mondja, "helyt adok a hozásszólásnak", "teret adok az elképzelésnek". Bizony, nem csak képletesen értelmezhetők ezek a kifejezések, hiszen valóban csakis az a cél, az a törekvés, az az álom valósulhat meg, aminek fizikailag is helyet, teret biztosítunk. Sőt, ha kiürítünk egy szekrényt, leporolunk egy polcot, kialakítunk egy sarkot, vagy épp felújítunk egy régi épületet, akkor az így kapott tér varázslatos módon előbb-utóbb megtelik tartalommal, élettel, megtalálja a maga feladatát. A Pál utcai fiúk grundja a barátságnak és a hősiességnek adott teret, egy pad a kerítés előtt két nagymama beszélgetésének, a fonó a népmeséknek, a népzenének.                                                    A régi időkben még hatalmas terek álltak az emberek rendelkezésére, a 21. századra azonban megváltozott a térhez való viszonyunk. Ma már egy nadrágzsebben elfér a mobiltelefon, s vele együtt az egész világ, hiszen egy pillanat alatt kapcsolatot teremthetünk egymással több ezer kilométer távolságból is. Ma már elveszik a tenyerünkben az az apró adathordozó, amin több száz fényképet, több órányi videó feltételt vihetünk magunkkal. Sokkal többet, mint amennyit az emlékezetünkben meg tudnánk őrizni.                                                                                                                                     

   Mégis, ma is hozzátartozik a baráti beszélgetésekhez a kávéház meghitt sarka, az imához a templom csöndje, az elmélyült kutatáshoz pedig a könyvtár polcai. Nemesnádudvar most ez utóbbihoz újította fel kívülről, belülről a könyvtár épületét. Ezzel lehetőséget biztosít a tudás megszerzésre, a kapcsolatteremtésre, az információ- és vélemény cserére, és nem utolsó sorban magára a találkozásra.                                                                                                                                                                  Minden találkozás húz egy finom szálat ember és ember közé, s ezernyi ilyen szál szükséges ahhoz, hogy összetartson egy közösséget. Kívánom, hogy a nemesnádudvariakat minél több szál fűzze egymáshoz, s a nagyvilághoz, és kívánom, hogy ebben legyen segítségükre az épület, amit ma birtokba vehetnek.      Használják egészséggel!"- zárta szavait V. Németh Zsolt.                                                                            

   Az ünnepség végén Dr. Knáb Erzsébet és V. Németh Zsolt átvágták a szalagot, átadva ezzel hivatalosan is a nemesnádudvari IKSZT-t.