PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Egyszerűbb, gyorsabb eljárási rend a Leader programban

  nyomtatási kép

A megújuló Leader programban szükség van a döntési idő megfelezésére, az eljárási rend egyszerűsítésére és rugalmasabbá tételére, és a helyi közösségek valódi döntési helyzetbe hozására - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Balatonlellén.

 

    Az államtitkár Bács-Kiskun megye polgármestereinek tartott szakmai előadást a Leader jövőjéről. Mint kifejtette, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, amelyben 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a 2013-ig tartó, hétéves fejlesztési ciklusban, most tart a felénél. A felhasználható keretnek jó ha a tíz százalékát lehet az új kormány prioritásai szerint kiosztani, ugyanis 900 milliárd forint körüli összeget már lekötöttek, és a pályázatok egy részének elbírálása folyamatban van. 

Az államtitkár szerint ebben a programban Európában példátlanul keveset szántak vidékfejlesztésre és a Leader programra. A támogatások fele ugyanis a versenyképesség javítását szolgálja, mégpedig úgy, hogy a pályázóknak mindössze 5 százaléka vitte el eddig a forrás 50-70 százalékát. Kritikával illetve azt is, hogy a támogatott vállalkozások ráadásul csökkentették a foglalkoztatottak számát. Ha ezeket a támogatásokat családi vállalkozások kapták volna, akkor nagy valószínűség szerint a fejlesztéseknek nagyobb munkahely megtartó és teremtő képessége lett volna, ezért az agrártámogatások még felosztható hányadának odaítélésében irányváltás várható.

Az államtitkár a Leaderről szólva elmondta, ez a program Európa-szerte sikertörténet, de Magyarországon nem. "Nálunk az eredeti szándékok paródiájává változott" - fogalmazott. A problémák közt említette egyebek közt, hogy nem a célkitűzésben meghatározott kisebb, homogén összetartozó közösségek jöttek létre, sok esetben hiányzott az alulról építkezés és az innováció, durva politikai beavatkozások is történtek, az eljárási rend pedig "kibírhatatlanul" bonyolult és bürokratikus. 

A megújuló Leader programmal kapcsolatos új célkitűzések között sorolta, hogy meg kívánják felezni a jelenleg 8-12 hónapig húzódó döntési időt, többek között az eljárási rend egyszerűsítésével és rugalmasabbá tételével. Valós döntési lehetőséget kívánnak adni a helyiek kezébe, ezért helyi döntési bizottságok létrehozását tervezik. A kisebb nagyságrendű támogatások elnyeréséhez - főként rendezvények támogatásánál - egyszerűbb, gyorsabb eljárást kívánnak bevezetni. Az államtitkár szólt arról is, hogy mivel több helyi akciócsoportban úgy gondolták egyesek, saját bizniszt építgethetnek, a jövőben a Leader-közösségeknek egyesületi formában kell működniük, amelyhez bárki csatlakozhat, hiszen közpénzek felhasználásáról van szó. Szükségesnek ítélte azt is, hogy tisztújítás történjen ezekben a közösségekben, hiszen új polgármesterek kerültek tisztségekbe, akik nem vehetik át automatikusan elődeik Leader közösségekben betöltött funkcióit. 

Lesz elég idő a helyi vidékfejlesztési stratégiák újragondolására, az új pályázatokat májusban április végén fogjuk kiírni - mondta V. Németh Zsolt, leszögezve, hogy a megmaradt forrásokkal munkahelyteremtő, vagy költségcsökkentő beruházásokat kell támogatni, és nem szabad a továbbiakban termelő gazdálkodás helyett "szépészeti" beruházásokra költeni. Az a munkacsoport, amelyik a nyáron kidolgozta a Leader megújítását, társadalmi vitára bocsátotta a munkaanyagát. A vita most zárult, a javaslathoz 800 hozzászólás érkezett, amit csütörtöktől kezdenek el összegezni - derült ki az államtitkár szavaiból.

Az előadáshoz hozzászóló polgármesterek közül többen szóvá tették a pályázatok elhúzódó, bizonytalan ügyintézését. Akadt, aki szigorú és új prioritásokért emelt szót, mert szerinte a programban időnként a piaci árnál jóval drágábban valósulnak meg nem éppen szükségszerű beruházások.

 

 (VN-MTI)