PROGRAMNAPTÁR
2024. február 28. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29FACEBOOK

III. Pálinkaünnep

  nyomtatási kép

November 27-én szombaton- nagy érdeklődés kíséretében tartották meg Kecelen - az Országos Téli Gazdaesték rendezvény keretében-  a III. Pálinkaünnepet. Az érkező vendégeket étvágygerjesztő pálinkával és  helyi tradíciók szerint készült  parasztreggelivel várták, de részesei lehettek egy szalmás perzseléssel történő hagyományos falusi disznóvágásnak is.  Az összejövetel célja- Magyar hagyományaink őrzése, és a pálinkakultúra népszerűsítése  - mondta  a házigazda és szervező Téglás András, a keceli T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, az esemény megálmodója és megvalósítója.      A ünnepélyességet fokozta,  a Pálinka és Bor-lovagrendek felvonulása is. A megjelenteket Bányai Gábor a Bács-kiskun megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, majd felkérték       V. Németh Zsoltot a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát a megnyitó megtartására:

Hölgyeim és Uraim!

"Barátság és szeretet - egyik, mint a másik  Pálinkával együtt egészségre válik."

Kerek két hónapja ezzel a rigmussal köszöntöttem az első szabadon főzött pálinkát. Bízom benne, hogy azóta az ország különböző pontjain sok jó pálinka főtt le, a finomabbnál finomabb magyar gyümölcsökből. Remélem, hogy a mai keceli pálinkaünnep alkalmával is koccinthatunk ezzel a folyékony magyar történelemmel.

Hiszen minden koccintásba belecsendül minden korábbi koccintás emléke is. Minden megszületett gyermek keresztelője, minden boldog házasságkötés, minden áldással elvégzett munka, egészséggel elfogyasztott étel, amire valaha koccintottunk, gazdagabbá teszi ezt a hungarikumot. A pálinka egyetlen cseppjében benne van a magyar történelem, a magyar hagyomány és a magyar parasztok verejtékes munkája. Ezért a pálinka nemzetösszetartó erő.

Azt mondják: ami a franciáknak a konyak, a skótoknak a whisky, az a magyaroknak a gyümölcspálinka. 2002 óta jól tudja ezt minden Európában élő, hiszen az Unió rendelete szerint pálinkának csak azt az italt nevezhetjük, amihez kizárólag Magyarországon termett gyümölcsöt vagy szőlőtörkölyt használtak fel, és Magyarországon is cefrézték, párolták, érlelték, palackozták.

 De nem kell soká bizonygatni a pálinka magyar voltát annak, aki kóstolta már valaha a szatmári szilvát, a gönci barackot, a szabolcsi almát, az újfehértói meggyet, a kecskeméti barackot vagy a békési szilvát. Másrészt meg nincs is a Földön még egy olyan nyelv, ami olyan gazdagsággal, humorral és találékonysággal tudná nevén nevezni a pálinkát, mint a magyar: papramorgó, szíverősítő, elfelejtemolaj, szemvíz, nerángass, nappali lámpás, kerítésszaggató, nyakolaj, szomszédköszöntő, bundagallér, ködmönlé, és még sorolhatnám tovább. A pálinkafőzés, a pálinkafogyasztás tehát évszázadok óta a magyar népi hagyomány szerves része. Köszönöm a kecelieknek, hogy segítenek abban, hogy az is maradjon.

Nélkülük szépen csengő, de üres intézkedés lett volna csak, hogy elgördítettük az akadályokat az otthoni pálinkafőzés elől. Ezt a törvénymódosítást a gazdálkodó és az érdeklődő magyar emberek töltik meg tartalommal. Azok, akik keresni, kutatni kezdték a táji pálinkákat, a hozzájuk kapcsolódó nyelvet, hagyományrendszert. Azok, akik pálinkakönyveket szerkesztettek vagy Önökhöz hasonlóan, pálinkafesztiválokat, pálinkaversenyeket rendeztek. De mindenekelőtt azok, akik nem sajnálták leszedni a gyümölcsöt, akik nem sajnáltak lehajolni az elhullott szemekért sem, s akik fáradságos munkával palackba mentették értékeinket.

A pálinka egy különleges ital, amely esszenciálisan magába zárja egy-egy gyümölcs aromáját. A pálinkafőzés tehát értéket ment. De nem csak azáltal, hogy nem hagyja veszendőbe menni a termést: palackba zárja és megmenti a jövőnek a vidéken élők tudását, bölcsességét, életfelfogását és humorát is. "Pálinkás jó reggelt!" - köszönnek még ma is falun. Van, aki így válaszol: "Nem pálinkás jó reggel, hanem boros jó nap van!"

Mostanra már igen csak boros jó nap van, így itt az ideje, hogy megnyissam a III. Keceli Pálinka Ünnepet. Koccintsunk a hagyományőrzésre és az új hagyományok teremtésére, s közben ne feledjük:

 "Első pohár a barátságé, a második a vidámságé, a harmadik a gyalázaté!"

Egészségükre!

A nagy sikerű megnyitóbeszédet követően szakmai eladások hangzottak el. Többek közt a pálinka jelenéről   Font Sándor   Országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke beszélt, délután pedig sor került a pálinkaverseny eredményhirdetésére. Volt még üzletember- és gazdatalálkozó, és az érdeklődők megismerhették az intézmény tanszeszfőzdéjét működés közben.