PROGRAMNAPTÁR
2024. február 21. szerda
HKSzCsPSzV
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29péntek
FACEBOOK

Gombászok emlékére, akik az őrségi erdőket, réteket járják

  nyomtatási kép

Idén hetedik alkalommal tartottak nemzetközi tökfesztivált az Őrségben. A program részeként Őriszentpéteren, a nemzeti park területén gombász emlékhelyet avattak.

 

Akad, aki hobbiból járja az erdőt, más az ebédje alapanyagát szerzi be így, sokan pedig megélhetésüket biztosítják ezzel. Az őrségi erdőket sokan látogatják, a fák tövében ugyanis rengeteg gomba terem. Az őszi-téli szezonban akadnak olyanok is, akik naponta a gombaeladással akár 25-30 ezer forintot is megkereshetnek. Nemrég a nemzeti park és a gombász egyesületek összefogtak, s Petres Lajos tanár kopjafájával méltó emléket állítottak.

Minden gombász emlékére - ez a felirat olvasható a nemrég felállított kopjafán. Dr. Markovics Tibor, a nemzeti park igazgató  elmondja, hogy számos gombász szervezet van hazánkban, ők fogtak össze, s gondolták, hogy ideje lenne a nemzeti park területén méltó emlékhelyet állítani.

- Ez egy olyan hely, ahol emlékezhetünk azokra a gombászokra, akik már nem lehetnek velünk -  folytatja az igazgató -, s azokra is gondolhatunk, akik még mindig az erdőket járják. - Nemcsak ezt a kopjafát állítottuk fel a nemzeti park területén, hanem cserjéket is ültettünk a híres mikológusoknak. Az emlékhelyet V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár avatta fel.
    Az igazgató elmondja még, hogy az Őrségben több kedvelt gombafaj is megtalálható. Jellemző, de nem ritka erdei gombafajok az ízletes vargánya, a sárga rókagomba, a sárga gerebengomba, a tehéntinóru, a tarka tinóru és a citromlemezű galambgomba. Igen gazdagok ritka gombákban az őrségi erdők, de különösen a vendvidéki rétek. 
- Aki az Őrségbe jön gombázni, az nem biztos, hogy az ehető fajták miatt keresi fel az erdőket, réteket - emeli ki az igazgató. - Számos  nagyon ritka, védelmet érdemlő gombafaj került elő, főként a nedves rétekről. Ezek között jónéhány csak az Őrségből ismert.  Nagyon értékesek ezek a gombafajok, ugyanis némelyek a réteket extenzív módon ápolják. Így nem kell agyontrágyázni a réteket. Ezek a gombák azonban táplálkozási célra nem alkalmasak.
  Az Őrségben évente több gombatúrát is szerveznek. Ilyenkor szakemberek segítségével nézhetik meg az érdeklődők a honos fajokat.

                                                                                                                                                                            (VN)