PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Őrségi Tökfesztivál megnyitása - 2010. október. 09.

  nyomtatási kép

Szombaton hetedik alkalommal rendeztek tökfesztivált az Őrségben.   Töklámpásfaragó és töklökő verseny várta az érdeklődőket, s megmérkőztek egymással a tökből készült ételek is.

Az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivált immáron hatodik alkalommal rendezte meg az Őrségben a Régiófókusz Nonprofit Kft. és társpartnerei az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és az őriszentpéteri önkormányzat.  A programok idén is egytől egyig az Őrség jellegzetes tájtermékére, az olajtökre épültek. A hivatalos megnyitót szombaton délelőtt tartották, elsőként Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere mesélt a rendezvény múltjáról és jelenéről. Elmondta, hogy idén is több helyszínen zajlanak a programok, többek között Szalafőn, Nagyrákoson és Magyarszombatfán is várják az érdeklődőket.

A rendezvényt V. Németh Zsolt államtitkár nyitotta meg.  Mesélt gyermekkori tökfőzelék utálatáról, amit mára sikeresen leküzdött, s érdekes tökből készült ételeket is felsorolt a közönségnek. Beszámolt az elmúlt hónapok vidékfejlesztést segítő  parlamenti döntéseiről, és a helyi termékeket, értékeket jobban megbecsülő új kormányzati politikáról.

A közel tízezernyi látogatót köszöntötte Dr. Markovics Tibor az Őrségi nemzeti Park igazgatója, és Huftlesz Mihály a rendező Régiófókusz kft. elnöke is. Bejelentették, hogy a bevétel jelentős hányadát az Ajka környéki ipari katasztrófa károsultjainak megsegítésére fordítják.

A hivatalos megnyitó után egymást követték a színpadon a kulturális fellépők. A nóták közben bárki csemegézhetett a tökből készült finomságokból, s részt vehetett a tökös vetélkedésekben is. Aki elég rátermettnek tartotta magát, saját töklámpását is elkészíthette, akinek pedig nem volt elég kézügyessége, kompletten megvehette a világító tököt a vásárban. A tök körül forgó programokon kívül az Őrség érdekességei is várták szombaton az Őriszentpéterre érkezőket. Túrákkal, előadásokkal, házi termékek kóstolójával kedveskedtek az ide látogatóknak.  A programok vasárnap is folytatódnak, délelőtt gombász emlékházat avatnak, délután négy órakor pedig orgonahangversenyt tartanak az őriszentpéteri Árpád-kori templomban.

(VN nyomán)