PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A helyi igényeknek jobban megfelelő programokat támogatnák

  nyomtatási kép

Gyorsabb és egyszerűbb lesz a Leader-program

Október közepén társadalmi vitára bocsátják azt a munkaanyagot, ami a Leader-program átvizsgálásáról született a Vidékfejlesztési Minisztériumban - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár pénteken a III. Magyar Vidék Napján Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A Leader-programmal együtt folyamatban van a civil és szakmai összefogást segítő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) átalakítása is - tette hozzá az államtitkár. V. Németh Zsolt azt is elmondta, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pénzügyi keretében a Leader-programra költhető forrásokat az idén nem nyitják meg a program átalakítása miatt.

A Leader akcióprogramban a helyi igényeknek jobban megfelelő programokat akarnak támogatni az eddigieknél gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszerben. Míg az eredeti uniós elképzelés területalapú fejlődést tett lehetővé alulról építkező pályázatokon, addig a magyar gyakorlat más: lassú és bonyolult. Sok esetben akár 8-12 hónapot is igénybe vett az elbírálás és elsikkadt a fejlesztés és az együttműködés. Sokszor a helyi közösségek akarata ellen születtek fejlesztési döntések - fűzte hozzá. Az elsősorban a kommunikáció és az együttműködés kiépítését segítő, önkéntes alapon létrejött MNVH-t összekapcsolják a Leader-programmal, és a hálózat rendszerét is egyszerűsítik - mondta az államtitkár.

Magyar-lengyel együttműködés

A Leader-program (Liaison Entre Actions pour le Development de l?Economie Rurale, magyarul: közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) az Európai Unió egyik legsikeresebb programja: egy terület fejlesztési stratégiáját a helyi önkormányzatokból, a térség vállalkozóiból és civil szerveződéseiből alakult akciócsoport az ott élők bevonásával állítja össze - olvasható a minisztérium honlapján a programról. Az elkészült stratégia alapján a döntéshozó egy keretösszeget határoz meg az akciócsoport, illetve a munkacsoport számára, ami helyi pályáztatás útján jut el a végső kedvezményezettekhez.

Pénteken a budapesti rendezvényen V. Németh Zsolt államtitkár és Artur Lawniczak, a lengyel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára magyar-lengyel együttműködési megállapodást írt alá a két ország vidéki hálózatainak együttműködéséről. A megállapodás célja, hogy a két ország szakmai és civil szervezetei tapasztalatot cseréljenek a legjobb gyakorlatokról.

Mit akarnak az emberek?


A III. Magyar Vidék Napja alkalmából tartott tanácskozáson Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a nemzeti konzultáció folyamatára utalva azt mondta: "akkor lehetséges változás a vidékpolitikában, ha tudjuk az irányt, tudjuk, mit akarnak az emberek". A miniszter hangsúlyozta a régiós együttműködés szükségességét. Szavai szerint "helyre kell állítani a Kárpát-medence agroökológiai és gazdasági tájegységét".

Kisvállalkozók, családi gazdaságok


A vidékfejlesztési tárca vezetője emlékeztetett az új kormány által megtett lépésekre: többek között arra, hogy a közétkeztetésben eltörölték a közbeszerzést, közvetlenül a termelőtől lehet megvásárolni a szükséges élelmiszert. Fazekas Sándor szólt arról is, hogy az 1400 milliárd forintnyi Új Vidékfejlesztési Programból 150 milliárd forint maradt az új kormány kasszájában. További 100-150 milliárd pedig a még ki nem fizetett, meghiúsult pályázatokból használható fel. A támogatásokat elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak és a családi gazdaságoknak szánják - mondta a miniszter.

(MTI)