PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Szilvából készült az első adómentes vasi pálinka

  nyomtatási kép

Birkás István győrvári főzdéjének üstjében főzték le hétfőn az első, jövedéki adómentesen előállított vasi pálinkát. Az üst alá V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár gyújtott be.

Pálinkás jó reggelt!  üdvözölte vendégeit hétfőn reggel győrvári főzdéjében Birkás István. A Birkás Pálinka Kft. telephelyén főzték le ugyanis az első olyan vasi pálinkát, amely után nem kell jövedéki adót fizetni.

Hétfőn lépett hatályba az a rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy a 18. életévüket betöltött személyek saját, vagy vásárolt gyümölcsből  - kizárólag saját fogyasztásra - évente 50 liter 86 fokos párlatot adómentesen állíthatnak elő. (Ez a mennyiség 50 fokos pálinka esetében 86 liter, 43 fokos párlatnál pedig 100 liternek felel meg.) A liberalizáció nem csak a magánfőzést engedélyezi, de a fent említett mennyiségekig a bérfőzetés esetében sem kell megfizetni a jövedéki adót.

Az első győrvári bérfőzető Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke volt, aki  visszajáró főzetőként saját szilvájából készíttetett pálinkát. De ott volt a főzdében Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is, aki elárulta: kora reggel már járt egy vasi pálinkafőzdében: a gyümölcstermesztéssel is foglalkozó vönöcki Buti Károlynál, akitől lekvárnak való szilvát vásárolt.

A legjobban - minden bizonnyal - V. Németh Zsolt  vidékfejlesztési államtitkár izgult, az ő nevéhez fűződik ugyanis a pálinkaliberalizációval kapcsolatos jogszabályok előkészítése és végig vitele. Így érthető módon szívesen vállalta a háziak felkérését, és örömmel gyújtott be az üst alá.

- Egy csepp pálinkában benne van az egész magyar történelem és a vidéki ember izzadságos munkája - mondta pohárköszöntőjében az államtitkár. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: olyan falvakat szeretnének látni Magyarországon, amelyekben az emberek felszedik a gyümölcsöt a fa alól, mert  érdemes. Hozzátette: szeretné, ha ez a Hegyháton lévő gyümölcsösökben is így lenne.

V. Németh Zsolt úgy véli, a pálinka  mint a nemzet itala igazi összetartó erővé válhat. Birkás István elmondta, hogy az előjegyzésekkel teli naptáruk arról tanúskodik, hogy nem kell különösebben aggódniuk a bérfőzőknek, hiszen az emberek továbbra is szívesen viszik bérfőzdébe a gyümölcsüket vagy a cefréjüket, hiszen mostantól féláron főzethetnek pálinkát.

 PAPRAMORGÓ ÉS KERÍTÉSSZAGGATÓ

Papramorgó, szíverősítő, nyakolaj, nerángass, nappali lámpás, kerítésszaggató: V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szerint egyetlen olyan nyelv sincs, amely annyira leleményesen írná körül a nemzeti italát, mint a magyar a pálinkát. Szerinte e találó kifejezések is jelzik, hogy a pálinka valóban szerves része a népi kultúránknak, a hagyományainknak. Az államtitkár szerint a hétfőn hatályba lépett új szabályozás - nem titkolt - célja éppen az,  hogy az is maradjon.

(VN)