PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Hétrétország megnyitása

  nyomtatási kép

2010. augusztus. 15

Hétrétország csodálatos, amit kínál, azt látni, hallani kell Pénteken nyitották meg a Hétrétország, szerek és porták fesztiválja című programsort. Koncertek, művészeti akciók várják a közönséget.

Sokan erre időzítették a szabadságukat. Hétrétország katonái gyülekeztek pénteken délután a viszáki kultúrpajtánál, ahol Szarvas Dávid házigazda - Szarvas József színművész fia- fogadta őket. Jó arcokat láttunk a gyarapodó tömegben: szépre éhes falusiakat és vendégeket, jeles és elismert alkotóművészeket. Írókat, fotósokat, filmeseket, zenészeket, előadóművészeket. Olyan embereket, akik tartalommal töltik fel Hétrétországot. Olyanokat, akik értelmet adnak e kétkedő korban a szavaknak, mondatoknak, magának a cselekvésnek.

E gondolatok jegyében mondott köszöntőt az aktív művészeti szerepet is vállaló V. Németh Zsolt államtitkár.
- Az emberek vendégszeretetéből összeállhat a csodavárás, amely megszülhet egy másik csodát, a Hétrétországot. Ami van is, és nincs is; de él és hat, akár a négyszögletű kerekerdő... Úgy, mint ott, itt is belépünk egy térbe, becsukjuk a szemünket és kinyitunk egy ajtót. Otthon hagyva a munkahelyit, a konyhait, a hivatalit, az áruházit, tehát a köznapit. És ekkor megnyílik még száz másik ajtó. A Hétrétország ajtajai ezek, amelyeken bárki beléphet, aki akar. Aki azt vallja, hogy őszintén, kötöttségek nélkül kellene élni. Csak a szellem szabadságának és szépségének fogalmazott emelkedetten a szónok, majd így folytatta: A Hétrét fikció, mese, a szám misztikus. A hét szűk esztendő, amely most már elszelelhet, aztán a Biblia hét fő bűne, amely figyelmeztet. Majd a hét legény, a hét rét, amelyen szaladunk: Hétrétország tehát valóságos is és mese is. Úgy látom, lesz itt csoda bőven - zárta nagy tapssal kísért mondandóját az államtitkár. Aki később a Kármentő együttes tagjaként pazar zenei produkciót adott elő társaival.