PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megnyílt a debreceni Farmer Expo

  nyomtatási kép

2010. augusztus 26.

Megnyílt a debreceni Farmer Expo

Háromszáz hazai és külföldi kiállító részvételével a Debreceni Egyetem (DE) agrárcentrumában szerdán megnyílt az ország legnagyobb évente megtartott mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása, a Farmer Expo.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az expo megnyitóján elmondta: az újfajta vidékpolitika jegyében azokat a gazdálkodókat kívánják támogatni, akik amellett, hogy jó minőségű, szermentes mezőgazdasági termékeket állítanak elő, közben vigyáznak a vizek tisztaságára, az erdőkre, legelőkre, a falvakra, hogy élhető legyen az ország egész területe.
    
A szaktárca az újfajta vidékpolitika jegyében megtette az első lépéseket - mondta az államtitkár hozzátéve: az országgyűlés döntése értelmében immár illetékmentesen szállhat apáról fiúra a gazdaság, egyszerűsödött az alkalmi foglalkoztatás, egyszerűsödött a kistermelői értékesítés, ismét lehet házi disznóvágás, és jövedékiadó-mentes a házi pálinkafőzés.
    
A folyamat folytatódik az új földtörvény kapcsán is - jegyezte meg V. Németh Zsolt.
    
Tánczos Barna, Románia mezőgazdasági minisztériumának államtitkára arra hívta fel a figyelmet a vásár megnyitóján, hogy a két ország mezőgazdasága és vidékfejlesztése egymásra van utalva.
    
Megítélése szerint az elmúlt években a Farmer Expókon is kialakult személyes, baráti kapcsolatok a biztosítékai a hosszú távú együttműködésnek.
    
Tánczos Barna bejelentette: a jövő évi expón a székelyföldi gazdák önálló standdal lesznek jelen.
    
A megnyitót követően átadták a vásár idei díjait, majd a programban magyar tarka marha és Holstein-fríz show bírálat, juh-kecske tenyészállat bírálat, ló- és sertés fajtabemutató következett.
    
Az expo keretében konferenciát tartottak szerdán a funkcionális - egyszerre egészséges és finom - élelmiszerekről,  ehhez bemutató kapcsolódott a térségben előállított kukorica-csíraolajból, étrend kiegészítőkből, sajtból, mézből, húsból és laktóz-, valamint gluténmentes cukrászati termékekből.