PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Alapkőletétel Dunaföldváron - 2010. augusztus 23.

  nyomtatási kép

Alapkőletétel Dunaföldváron - Az ország legnagyobb bioetanol-üzeme épül fel

A Fagen amerikai bioetanol-óriás áprilisban kezdte meg magyarországi üzemének építését Dunaföldvár északi határában. Az egykori szovjet laktanyával szemközt gőzerővel folynak a földmunkák. Tegnap elhelyezték az üzem alapkövét.

A Fagen képviselői még az elmúlt évben keresték meg a dunaföldvári önkormányzatot, amikor megfelelő helyszínt kerestek beruházásuk számára. A befektetők végül nem kevesebb, mint nyolc lehetséges helyszín közül választották ki a szomszédos Tolna megyei települést.

Dunaföldvár mellett végül a megfelelő tárolókapacitás, valamint a biztos alapanyagbázis döntött. Éppen a leendő bioetanol-üzem mellett található ugyanis az a szintén több milliárdos beruházásból megvalósult gabonatároló, amely elég nagy ahhoz, hogy befogadja az üzem által éves szinten feldolgozni kívánt ötszázezer tonnányi kukoricát.

A dunaföldvári bioetanol-üzemben évente kétszázmillió liter üzemanyagot, továbbá százhetvenezer tonna állati takarmányozásra szánt fehérjét állítanak elő kukorica felhasználásával.

Az üzem beindulásától a helyi önkormányzat iparűzési bevételeinek jelentős növekedését várja. A Fagen beruházása helyben mintegy nyolcvan embernek teremt munkát, de elhangzott az is: a beszállítók, elsősorban a környező mezőgazdasági termelők révén több száz ember megélhetéséhez járulhat hozzá a most kezdődő projekt.

(DH nyomán)

Bioetanol üzem nyílik Dunaföldváron

A jövő év végén kezdi meg működését a Pannon Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol üzeme, a 120 millió eurós beruházással megépülő gyár alapkövét hétfőn tették le.

Az üzemet az amerikai Fagen Inc. és ír üzleti partnere, az Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. építi. Az üzem indulását 2011 végére ütemezik, az üzem építése 250 embernek ad munkát.

Éves szinten 575 ezer tonna kukoricát vásárolnak majd fel, és 240 millió liter bioetanolt fognak előállítani.

Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. elnöke az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, hogy a legjobb amerikai zöld technológiát hozták Magyarországra. Az elnök kifejtette, hogy az új üzem közvetlenül 77 munkahelyet teremt, de közvetve több mint 600 állást biztosít, hiszen stabil és hosszú távú piacot kínál a magyar kukoricának, ezzel megélhetést a gazdáknak.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a beruházás nemcsak a város, hanem a régió, sőt az egész ország gazdaságára hatást gyakorol. Kiemelte, hogy a kormány eltökélt a zöld energia fejlesztése iránt, ezért választotta a júliusban meghirdetett Új Széchenyi Terv egyik fókuszterületének.

Az ilyen irányú fejlesztés növeli az energiabiztonságot és -hatékonyságot, a fosszilis energiahordozókat kiváltva segít abban, hogy Magyarország csökkentse a káros kibocsátásokat. Hozzátette, fontos szempont, hogy a beruházás munkahelyeket teremt, ami szintén összecseng a kormány elképzeléseivel, hiszen tíz év alatt egymillió munkahely létrehozását tűzték célul.

Nagy Gáborné, Dunaföldvár polgármestere arról számolt be, hogy az üzem megépítéséhez az önkormányzat és a hivatal minden segítséget megadott.

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis hangoztatta, hogy a világgazdaság nehézségek közepette Magyarország továbbra is kiváló terep a befektetők számára. Kitűnő az infrastruktúra, magasan képzett, tehetséges és megbízható munkaerő áll rendelkezésre, és mindehhez valóban versenyképes ár társul - húzta alá.

Az ünnepségen az alapba helyezték az üzem alapító okiratát, amelyet aláírt az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, Ron Fagen, a Fagen Inc. elnök-vezérigazgatója, Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. elnöke, valamint Dunaföldvár polgármestere, Nagy Gáborné.