PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Városiasodik Jánosháza központja

  nyomtatási kép

Díszteret, felújított Mária-szobrot, múzeumot avattak

Emlékezetes nap lesz a múlt szombat Jánosháza történetében: díszteret, Mária-szobrot és helytörténeti múzeumot is avattak.

A település központjában rendezvénysátor állt a frissen lekövezett területen szombaton, az út másik oldalán kis park padokkal, órával - amely egyelőre még nem mutatta a pontos időt, de az ígéretek szerint hamar felveszi a tempót. A rendezvénysátor mellett a felújított Mária-szobornál tartott szentmisével kezdődött az ünnepség. A mise után az ünneplők a rendezvénysátorba vonultak át. A vendégek között elsőként köszöntötték dr. Veres András megyés püspököt, V. Németh Zsoltot, a Vidékfejleszési Minisztérium államtitkárát, és Kovács Ferenc országgyűlési képviselőt, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét. V. Németh Zsolt beszédében emlékeztetett Szent István király legfőbb örökségére, az állam megteremtésére.

Elmondta, a világon sehol nem emlékeznek meg olyan régóta az államalapításra, mint Magyarországon, ahol 927 óta mindig ugyanazon a napon tartják ezt az ünnepet. Kifejtette, már sokszor kellett újjáépíteni ezt az országot, és ez mindig sikerült is a magyarságnak, s most ismét egyfajta újjáépítés előtt állunk. Kovács Ferencet mostanában az ezeréves megye ünnepségei foglalkoztatják, természetes, hogy köszöntőjében is erről beszélt. Elmondta: 1007 és 1010 között jelölték ki a megyéket, Vasvár akkor városispánság lett. Beszélt arról, hogy a megye a vasércről kapta nevét, sajnos a lelőhely ma már Burgenlandhoz tartozik. Elmondta azt is, hogy a strucc azért került a megye címerébe már a középkor elején, mert ez a madár - amely állítólag elfogyasztotta a fémeket is -, a rómaiak fegyvereire is rákerült.

  • A településnek van helytörténeti gyűjteménye, amelyet a 60-as, 70- ers években a várkastélyban állítottak ki.
  • A gyűjtemény 2008- ban a Vas Megyei Múzeumok gondozásába került, az anyag Bors Géza magángyűjteményével kiegészítve a helytörténeti múzeumban lesz kiállítva 2011-től.
  • Az Erdődy várkastélyt - vagy más néven Erdődy-Choron-kastélyt - írásban elsőként 1510- ben említik meg. Ekkor a király Erdődy Péternek engedélyezte, hogy udvarházát fallal és árokkal vegye körül. Többször átépítették és bővítették, a világháború végén az orosz csapatok feldúlták. Járványkórház, később mezőgazdasági szakiskola és óvoda és múzeum kapott itt helyet.

(VN)