PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Lemondott Vasvár polgármesteri posztjáról V. Németh Zsolt

  nyomtatási kép

Rendkívüli, vagy inkább rendhagyó közgyűlést tartott tegnap a vasvári képviselő-testület. A vidékfejlesztési államtitkári posztot elnyerő polgármester összeférhetetlenség miatt lemondott. V. Németh Zsolt utódja az őszi helygatósági választásokig az eddigi alpolgármester, Kovács Tilda lett.

Megelőlegezték az ünnepélyességet a képviselők a tegnapi, rendkívüli közgyűlésen, érdemben csak egy napirendi pontot tárgyaltak. Egy vállalkozás számára értékesítettek ingatlant, hároméves, üzemi célú létesítmény beépítési kötelezettséggel. Amennyiben a vevő nem tesz eleget a szerződésnek, az önkormányzat az eladáskori, eredeti vételáron visszavásárolhatja az ingatlant. A vevő a vételárat az önkormányzat letéti számlájára elhelyezte, áfásan ez több mint 20 millió forint.

Ezt követően V. Németh Zsolt bejelentette, hogy államtitkári kinevezésével összeférhetetlen a polgármesterség. Ezért 20 éves közéleti ténykedés, ebből 16 év polgármesterség után lemond.

- Vannak olyan ügyek, amelyeket azonnal tovább kell vinni, így a csatorna beruházást. Javaslom, hogy az eddigi alpolgármester polgármesteri jogkörrel vigye tovább az ügyeket - jelentette ki. Kovács Tilda alpolgármesternek a testület eztán megszavazta az önkormányzati választásokig szóló tiszteletdíjat, havi 255 ezer forintot. Ez nem éri el a törvényben meghatározott, legkisebb polgármesteri fizetést sem. Kovács Tilda elmondta, hogy pár napja volt az átadás-átvétel, és semmiféle meglepetés, váratlan dolog nem érte. - Ez azt jelenti, hogy a polgármester úr végig nyíltan, a testület és a város közönsége előtt végezte a dolgát - hallottuk.

Ezután V. Németh Zsolt szólt a testülethez. Személyes hangvételű mondandójában kitért az elmúlt ciklusokra. Mint fogalmazott, voltak jó és kudarcos döntések, de a pozitív változások domináltak.

- Sorolhatnám a fejlesztéseket a szennyvízcsatornától az idősek otthonáig, vagy az elnyert címeket. Közte a Hild-díjat, a Kultúra Magyar Városa címet, a könyvtár kitüntetését. Elmondható, hogy a megye legelhanyagoltabb városából mostanra élhető és hangulatos kisváros lett. A polgármester hangsúlyozta: nem szakad el a hegyháti várostól, őt és családját minden ide köti. Beszédét a képviselők megtapsolták, majd a végén pezsgős koccintással köszöntek el az államtitkártól.

(VN)