PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

A hungarikumokra, helyi termékekre építene V. Németh Zsolt

  nyomtatási kép

Lemond vasvári polgármesterségéről a vidékfejlesztési államtitkár

Sólyom László köztársasági elnök szerdán délután a Sándor palotában adta át a kinevezéseket az új kormány államtitkárainak, köztük V. Németh Zsoltnak, aki lemond vasvári polgármesteri tisztségéről, mert a két pozíció nem összeférhető. Terveiről kérdeztük a vasi politikust.

Az új kormányba negyvenkét államtitkárt nevezett ki Sólyom László köztársasági elnök.

Az új államtitkárok - köztük V. Németh Zsolt  vasi országgyűlési képviselő - ünnepélyes keretek között vették át a megbízóleveleket, s tették le az esküt.

V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési államtitkára lett.

Az ünnepség után V. Németh Zsolttól megtudtuk, váratlanul érte az államtitkári posztra való felkérés. Főleg azok után, hogy tavaly ilyen témában volt egy beszélgetése Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. Ezt megtisztelőnek tartotta, ám nem voltak ilyen ambíciói. A mostani, immár konkrét felkérést azonban nem lett volna illendő visszautasítani.

Márcsak azért sem, mert képzettségével összhangban van, másoddiplomáját a kistérségi területfejlesztésből írta. Ráadásul a vidékfejlesztésben egy izgalmas időszak következik. Egyre világosabbá válik, hogy a vidék nem egyenlő csak a mezőgazdasággal, s az agrárium feladatai is jócskán túlmutatnak a jó minőségű termékek előállításán. Fontos szerepe van a tájfenntartásban, a megfelelő környezeti állapot biztosításában.

Véleménye szerint nagyobb hangsúlyt kell kapnia a területfejlesztés vidéki dimenziójának is, hiszen a város és a falu egymásra van utalva. Ma már elmondható, hogy a falvak jó részében is lehet városi módon élni. Ennek ellenére a falvakban egyre több az üresen álló ház, az elhagyott földterület, amely annak is a következménye, hogy eszköztelen a vidék. Erőteljesen érzékelhetőek az ökológiai változások, valamint a globalizáció negatív hatásai. A vidék fenntartó képességének az erősítése érdekében kiemelt szerepet szánnak a jövőben a helyi termékeknek és a hungarikumoknak.

V. Németh Zsolt eddig az országgyűlési képviselőség mellett Vasvár polgármestere is volt. Ez a tevékenység azonban összeférhetetlen az államtitkársággal, ezért erről - igaz fájó szívvel - de lemond. A feladatokat a város alpolgármestere veszi át, akinek nem lesz könnyű dolga, hiszen a kisvárosban fejlesztések sora van folyamatban.

Egy vidékfejlesztési államtitkár nem költözhet Budapestre, véli V. Németh Zsolt. Bár tisztában van azzal, hogy az eddigieknél jóval többet kell majd a fővárosban, s az ország más vidékein tartózkodnia, ennek ellenére vasvári lakos marad. Márcsak azért is, mert mint országgyűlési képviselőnek továbbra is lesznek bőven feladatai a térségben. 

Névjegy

V. Németh Zsolt 1963. július 12-én született Szombathelyen. Nős, három fiúgyermekük van. Földmérő üzemmérnök, másoddiplomát humán szervező szakon  szerzete. 1990 óta - egy ciklust kivéve - Vasvár polgármestere és 1998 óta az 5. választókerület országgyűlési képviselője is.

(VN)