PROGRAMNAPTÁR
2024. június 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Ezeréves a vármegye, nyolcszázhatvan a volt község

  nyomtatási kép

Hármas ünnep helyszíne volt szombaton Szentgotthárd rábafüzei településrésze Emléktáblát, címert is lelepleztek.

Újraéledt szombaton a német nemzetiségi "Rábafüzesi Hianzek" búcsú, melyen megemlékeztek az ezeréves Vas Vármegyéről, valamint Rábafüzes nyolcszázhatvan éves fennállásáról is a Szentgotthárd-Rábafüzes Német Kisebbségi Önkormányzat (NKÖ) és a Móra Ferenc Városi Könyvtár szervezésében.

A barátságtalan, hűvös idő ellenére is mintegy százhúszan vettek részt az eseményen, ahol dr. Wenczl Miklós, Vas és Zala Megye NKÖ elnöke köszöntőjében egyebek között kifejtette, hogy a német kisebbség a jövőben is szeretné ápolni anyanyelvét, hagyományait, kultúráját. Ez úgy sikerülhet, ha a magyar fél is támogatja ezt. Arra buzdított, hogy tessék elküldeni a gyerekeket, az unokákat német pedagógusnak, óvónőnek, hogy újra lehessen saját értelmisége a német kisebbségnek, mint ahogyan az egykor is volt. Az új országgyűlés megalakulását örvendetes eseménynek nevezte.


Kovács Ferenc vasi elnök és V. Németh Zsolt honatya kötötte fel a vármegye szalagját Rábafüzes zászlajára

Bugán József szentgotthárdi alpolgármester az itt élő német kisebbség tagjainak azt kívánta, válhasson valóra az a vágyuk, hogy a szlovének szentgotthárdi információs központjához hasonló intézményük létesülhessen Rábafüzesen.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az európai uniós közös hazában igazi értékké válhatnak a nemzetiségek akár a határnak az itteni, akár az ottani oldalán. Valójában a kapocs szerepét töltik be. Kifejtette, hogy az anyaország kultúrája nem létezne a kisebbségieké nélkül. Megjegyezte, hogy a többféle nemzetiségből álló családokban tisztelni kell mind az anyai, mind az apai örökséget.

A pénteken megalakult új országgyűlés légkörét azzal érzékeltette V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, hogy elmondta a jelenlévőknek: az egyik díszpáholyban a határon túli magyarok képviselői, a másikban tizenhárom hazai kisebbségnek - így a németnek is - egy-egy tagja foglalt helyet. A határainkon túl élő magyaroknak a kettős állampolgárság üzenetét, a hazai kisebbségnek pedig végre valahára - kétszáz fős parlament mellett - a tizenhárom fős parlamenti képviselet ígéretét küldték el, fogalmazott a honatya.

A Vas Megyei Közgyűlés döntésének értelmében emlékoklevelet kapott a nyolcszázhatvan éves Rábafüzes, az ezeréves vármegye szalagját a településrész zászlajára Kovács Ferenc és V. Németh Zsolt közösen kötötte fel.

A kettős évforduló alkalmából emléktáblát, címert leplezett le a vasi közgyűlési elnök Unger Magdolnával, a Rábafüzesi Német Asszonykórus vezetőjével.

ASSZONYKÓRUS ÉS TÁNCOLÓ HÖLGYEK

A szombati ünnepség fényét (még akkor is, vagy inkább azzal együtt is, hogy erősen fújt a szél, szemerkélt az eső) a Rábafüzesi Német Asszonykórus szereplése emelte. A kilenc tagú csoporttal együtt énekelték el a jelenlévők a Himnuszt, a hivatalos rendezvény zárásaként a Szózatot, majd a kórus önálló kis műsort mutatott be. Üde színfolt volt a helyi Táncoló Talpak nevű amatőr, ifjú hölgyekből álló csapat bemutatója is. A néhány búcsús kirakodó pedig dacolt a zord időjárással, akárcsak a részvevő osztrák vendégcsoport is.

(VN)