PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Kármentőnek lenni felelősség, s kihívás is egyben

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt, a választókerület országgyűlési képviselője

V. Németh Zsolt, Vasvár polgármestere, Vas megye 5. számú választókerületének negyedszer megválasztott országgyűlési képviselője. A választások után vasvári irodájában beszélgettem vele vidékről, munkáról, országosan második legjobb választási eredményéről... Kármentésről.

- Egy országgyűlési képviselőnek természetes, hogy egyformán lojálisnak kell lenni a választókerület minden településéhez. A mi városunkhoz, Körmendhez milyen viszony fűz?
- Ha szigorúan a jelent nézzük, képviselőtársam, Bebes István polgármesterrel való közös munkánk egyik legfontosabb színtere Körmend, de az az igazság, ennél sokkal több szál köt a városhoz. Körmend volt az első munkahelyem, és feleségemmel a különböző kulturális eseményeket is szívesen látogatjuk itt évtizedek óta. Népzenészként is kaptunk néhány meghívást a városba, ami újabb köteléket jelentett.

- A szentgotthárdi, az őrségi, a körmendi és a vasvári kistérség tartozik abba a választókerületbe, ahol országosan is kiemelkedő eredménnyel, 70,77 %-os támogatottsággal választottak ismét képviselővé. Különböznek kistérségenként a problémák?
- Igen, vannak bizonyos lokális, adott településre, térségre jellemző dolgok. Mégis azt kell mondanom, a leginkább égető problémák országosan megoldásra várnak, nézzük akár a munkanélküliséget, a gazdaságot, az egészségügyet, az oktatást, és még sok területet említhetnék. A vidékfejlesztés
számomra nagyon fontos, a fő feladat, hogy a helyi adottságokat erősítsük! A magyar vidéken általános tendencia, hogy fogy a lakosság, gyengék a szolgáltatások. A kampányidőszakban több falut végigjártam, és ki merem jelenteni, elkeserítő életminőség-romlást láttam. A 24. órában járunk, a vidék generálisan fejlesztendő, s ez mind a négy kistérség településeiről ki tudom jelenteni, még ha nem is ugyanolyan arányúak a problémák. Vasvárhoz képest a körmendi kistérség tán kicsit jobb helyzetben van, ugyanakkor arányaiban az elmúlt időszakban ugyanannyit romlott a helyet mindenütt.

- A vidék, mint definíció a vidéki városokra nem vonatkozik, közvetlenül nem részesül sem Körmend, sem Vasvár a vidékfejlesztési támogatásokból. Fontos a magyar városoknak a vidékfejlesztés?
- Persze! A kisvárosok, mint kistérségi központoknak térségfejlesztő feladatuk is van. Fontos, hogy a belső tartalékok felhasználásának módját mindenki megtalálja a maga településén, akár energiatermelésben, akár élelmiszertermelésben. A támogatásoknak ehhez a kezdő lökést kell megadni, pont ezért volt rossz az elmúlt években gyakorlattá vált öntözőkanna elv, amikor a támogatási összegekből minél több helyre csorgattak, ám keveset. Megfelelő jogi alapot kell teremteni az öngondoskodáshoz, s ez együtt fog járni a támogatási rendszer átformálásával is. Az elmúlt 8 év rossz tapasztalatai éppúgy sürgetik a változtatást, ahogy az EU vidékpolitikája is. A kisvárosokra visszatérve pedig azt tudom neked mondani, hogy kistérségi központként Körmend, Vasvár, Szentgotthárd egyaránt megteremtette infrastruktúrájában a lehetőséget az ipari beruházásokhoz. Az adminisztratív- és pénzügyi rendszer egyszerűsítése pedig a törvényhozás feladata lesz.

- Tervekről beszélsz, az új kormány új elképzeléseiről. A hétköznapokban, belátható időn belül érezzük majd a változást?
- Amikor rossz irányba vágtatunk, legtöbb idő ahhoz kell, hogy megforduljunk a lóval. Ezzel azt akarom mondani, hogy nyolc év alatt elrontott dolgokat nem lehet egy év alatt megjavítani. A romeltakarítás, a felelősök elszámoltatása mellett a legfontosabb feladat, hogy megkezdjük az építkezést. Neki kell állni, ezt várják az emberek tőlünk, a választási eredmények kristálytisztán mutatják.

- Ahogy az imént mondtad, a gazdaság helyzete minden települést sújt, de vannak lokális problémák. Körmenden az egyik ilyen neuralgikus pont a kastély felújításának kérdése, az előző évi szégyenteljes támogatási döntés után hogyan tovább? Országgyűlési képviselőként mit teszel ebben az ügyben?
- A Batthyány-kastély az ország műemlék kincsei között is kiemelkedő, kulturális örökségünk fontos darabja. A térség egyik jelképe, ezért nem csak azt a nézetet képviselem, hogy az államnak sokkal nagyobb mértékben kell kivennie a részét a kastély felújításából, és azért is minden lehetséges eszközt felhasználok, hogy a vagyonátadásra minél hamarabb sor kerüljön, átgondolt, a fenntarthatóságot szem előtt tartó formában. Körmend ezzel erkölcsileg is kárpótlást kapna, a térségben pedig új kulturális perspektíva nyílhatna meg.

- Az jár a fejemben, ahogy az elkövetkező 4 év feladatairól beszélsz, hogy egyfajta kármentésre készülsz? Pedig már jó ideje "Kármentő" vagy, így hívják a zenekarodat, amiben bőgősként játszol. Van rá időd, energiád?
- Hogy az elmúlt 8 év után kármentés lesz a feladatunk kormánypártként, sajnálatos, de remélem, ugyanúgy ellátjuk a feladatot, ahogy a zenekarral is minden fellépésen a lehető legtöbbet igyekszünk nyújtani a közönségnek. Bevallom, ha keveset próbálunk, elégedetlen vagyok magunkkal a színpadon. Hidd el, nem a magamutogatás hajt, nekem a zene, a népi kultúra a mindennapok része, nincs nap, hogy ne vennék valamilyen hangszert a kezembe.