PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

25 éves az Oszkói Hegypásztor Kör

  nyomtatási kép

V. Németh Zsolt részvételével ismét igazi közösségi programot szervezett az egyesület szőlőhegyi birtokán "Legyen egy fád!" címmel. Az eseményről így tudósít saját honlapjuk:

"Április 10-én, szombaton délután közel 150 lelkes résztvevővel 95 db őshonos fát ültettünk el a Hegypásztor Pincéknél lévő közel 2,5 hektáros területen. A alapgondolat az volt, hogy úgy telepítsünk vissza  régi gyümölcs- és lombos fa fajtákat, hogy az ültetést helyben lakó, vagy helyi származású családok végezzék gyermekeik számára, ezáltal is növelve a gyermekek kötődését őseik földjéhez.     Minden csemete mellett kis tábla örökíti meg a fa fajtáját, a "gondnok" gyermek nevét és születési évét. A táblák kihelyezéséhez szükséges karókat, a Terra da Bosco Kft. biztosította. Az őshonos gyümölcsfajták között olyanokkal találkozhatunk, mint a mosolygós batul, a pünkösd királya vagy a piros csörgő alma, a zabérő- és a vadkörte, a ropogás cseresznye vagy a cigánymeggy. Igazi kuriózumnak számítanak a berkenyék, a szeder, a húsos som vagy a naspolya.         A lelkes faültetők a közös falatozás során ígéretet tettek, hogy a jövőben is gondját viselik fájuknak, hogy minél előbb termőre forduljon.   A fák beszerzése "A mi zöld szigetünk" című pályázat keretében, az Ökotárs Alapítvány és a MOL támogatásával valósult meg. A faültetést a Norvég Civil Alap támogatta a "25 év 25 nap" programsorozat részeként."

Ezt megelőzően március 20-án tartotta az egyesület ezévi első kibővített közgyűlését. A lelkes egybegyűltek - így természetesen V. Németh Zsolt képviselő is - a Víz Világnapja alkalmából kitisztították a Hegypásztor Kör birtoka felett, az erdőben található bombatölcsérek vízivilágát. Több, mint 20 zsák szemetet gyűjtöttek össze a tanösvény útvonala mentén. Utat javítottak, fákat metszettek, gereblyéztek, takarítottak. A gyönyörű tavaszi időjárás igazán kedvezett a közös munkának, melyből kicsik és nagyok egyaránt kivették a részüket.  Ezt követően megtartották az éves rendes közgyűlést, ahol elhangzott és elfogadásra került a 2009-es éves beszámoló, és bemutatásra került az ezévre tervezett, "25 év - 25 nap" nevet viselő jubileumi programsorozat.  A program végén házi készítésű finomságokat fogyasztottak el a résztvevők Varga Károly és Kovács Ernő jóvoltából.

Képek megtekinthetők a képgalériában >>>