PROGRAMNAPTÁR
2024. június 25. kedd
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

V. Németh Zsolt 70,77 százalékkal

  nyomtatási kép

A Societas alelnökének megoldásaira nem voltak kíváncsiak a vasi választópolgárok

Mind a választási részvételben, mind pedig a Fidesz-KDNP jelöltjeire való voksolásban élen járt Vas megye vasárnap. Külön is kiemelkedik a legnyugatibb, ötös számú választókörzet, ahol V. Németh Zsolt 70,77 százalékot kapott, ezzel felállhatott a képzeletbeli dobogó második fokára. Pedig Németh az itt induló MSZP-s jelölt szerint elfáradt és keveset tett a mögöttünk hagyott ciklusokban a választóiért.

? Hírnév: Orbán halálával viccelődött az esélytelen MSZP-s jelölt

Nézze meg választási térképünket ?

V. Németh Zsoltot csak Font Sándor előzte meg vasárnap a szavazatgyűjtésben, a volt MDF-es képviselő 71,95 százalékot kapott szűkebb hazájában, Bács-Kiskun megye 6-os számú választókerületében. A dobogó második fokára kerülő vasvári polgármester korábban az MDF tagja volt, de Dávid Ibolya őt is kiszorította a pártból az alapító atyákkal együtt.

Az ötös választókerülethez a szűken vett Őrség, a Rába völgye és a Vasi-Hegyhát települései tartoznak. A részvétel az országos átlagnál kissé magasabb, 66,79 százalékos volt vasárnap, a 42 849 választásra jogosult polgárból 28 637-en mentek el szavazni. A körzetben a Fidesz-KDNP mellett csak a Jobbik és az MSZP tudott jelöltet indítani, és sokak meglepetésére Bana Tibor a radikális párt színeiben 15,16 százalékkal (4383 szavazat) megelőzte az MSZP-s Oroszvári Pétert (3833 szavazat, 13,64 százalék). Oroszvári az MSZP új generációs politikusa, magas pozíciót tölt be a párt jelenlegi ifjúsági szervezetében (a Societas - Új Mozgalom ügyvezető elnökhelyettese).

A lendületesen kampányoló MSZP-s jelölt többek között azért is tartotta szükségesnek a körzetet három cikluson át "simán hozó" V. Németh Zsolt leváltását, mert szerinte a térségben egyre romlottak az életkörülmények, a falvak elnéptelenednek, a munkanélküliségi mutatók pedig rémisztőek. Ezekre a problémákra Vasvár polgármestere szerinte nem talált gyógyírt, míg az 1982-es születésű Oroszvári, mint az a plakátjain is megjelent, "valódi megoldásokat" kínált volna a térségnek, de az eredmények szerint nem kértek belőle. Az ifjú szocialista egyébként a kampány kezdetén egy ordenáré blogbejegyzéssel vetette észre magát, amelyben Orbán Viktor halálával viccelődött.

Oroszvári Pétert megpróbáltuk elérni, hogy megkérdezzük: minek tulajdonítja csúfos kudarcát, de ő a párt sajtóosztályának munkatársán keresztül azt üzente, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.


Az öt vasi választókerületben már az első körben mandátumhoz jutottak a Fidesz-KDNP jelöltjei: Puskás Tivadar 57 és Hende Csaba 61,1 százalékkal Szombathelyen, Básthy Tamás 65,5 százalékkal Kőszegen, Kovács Ferenc 61,4 százalékkal Sárváron és V. Németh Zsolt a kiemekedően magas 70,7 százalékkal az 5-ös számú, körmendi választókerületben.

(MNO)