PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Mit tenne, ha megválasztanák? - Bana, Oroszvári, V. Németh (5-ös választókerület)

  nyomtatási kép

Április 11-én országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A vasi 5-ös egyéni választókerületben három jelölt - Bana Tibor, Oroszvári Péter és V. Németh Zsolt - indul. Őket kérdeztük terveikről.


Balról jobbra haladva: Oroszvári Péter, V. Németh Zsolt és Bana Tibor

Bana Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje, Vas megyei elnöke. Politológus-közgazdász, a Corvinus Egyetem PhD-hallgatója.

V. Németh Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje, jelenleg Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője, valamint Vasvár város polgármestere.

Oroszvári Péter, az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltje, a szocialista frakció tagja a szombathelyi közgyűlésben. A Societas-Új Mozgalom ügyvezető-elnökhelyettese.

- Milyen módon orvosolná az Őrségben és a Hegyháton nagy méreteket öltő munkanélküliséget?

Bana Tibor: - A munkahelyteremtés kiemelt szerepet kap nemcsak a Jobbik programjában, hanem az én helyi elképzeléseimben is. A magyar kis- és középvállalkozások támogatásával, adó- és járulékcsökkentéssel jelentősen mérsékelni tudnánk a választókerületben komoly problémát jelentő munkanélküliséget. Meg kívánjuk adóztatni a multikat, megszüntetve túlzott versenyelőnyeiket. A mezőgazdaság újjáélesztése, az erre épülő élelmiszer- és feldolgozóipar feltámasztása szintén fontos része elképzeléseinknek.

V. Németh Zsolt: - A munkanélküliség tragikus szintjét a szocialista-szabaddemokrata kormányok hibás kormányzati politikája idézte elő. Változás ezért csak egy új kormánytól várható, mely egy évtizeden belül egymillió új adózó munkahely létrehozását tűzte ki célul. Az Őrségben és a Hegyháton is munkahelyet csak vállalkozások hozhatnak létre, melyeket bürokrácia okozta költségek megfelezésével, adójuk csökkentésével, a magyar közbeszerzéseken történő helyzetbehozással segítünk. A közmunkaprogramok is új munkahelyeket hoznak.

Oroszvári  Péter: - A munkanélküliséget elsősorban a környezetbarát, főként a helyi nyersanyagokat feldolgozó kisüzemek telepítésének ösztönzésével (fafeldolgozó, erdeitermék-csomagoló, sajtüzem stb.) próbálnám meg orvosolni. Ezt követően pedig a helyi kisvállalkozások, új mezőgazdasági szövetkezetek létrehozásának ösztönzése, valamint  adó- és egyéb támogatások révén. Fontos a vasvári iparterület betelepítése is. Jó marketing és jobb közlekedés kell ahhoz, hogy a körmendi, a szentgotthárdi üzemek helyzete kedvezőbb legyen.

- Hogyan tenné vonzóvá a térséget a befektetők, továbbá az idetelepülők, valamint a turisták számára?

B. T. : - Gazdasági elképzeléseink megvalósításával, az infrastruktúra fejlesztésével a befektetők számára nem lesz kérdés, hogy megéri idejönniük. Emellett érdemes az Őrség értékeire, a falusi turizmusra építeni, gyógyvizeink, friss levegőnk miatt fontos a gyógyturizmus fejlesztése is. Az idetelepülőknek elsősorban biztonságra, színvonalas oktatásra, egészségügyre, megfelelő munkalehetőségekre van szükségük. Ezek megteremtésének módját részletesen tartalmazza Radikális változás című programunk.

V. N. Zs.: - A térség városai kedvezményesen (Vasvár akár ingyenesen) iparterületet kínál a befektetőknek ehhez már csak egy befektetőbarát kormányzati politika kell. Az Őrség, a Rábamente, a Hegyhát idegenforgalmi attrakcióit a nemzeti parkot, a szentgotthárdi termálfürdőt, a körmendi Batthyány kultuszt, a Jeli arborétumot közös kínálatként jelenítjük meg. Az osztrák és szlovén partnereinkkel a 24 város szövetsége révén már idén ott leszünk a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programon.

O. P.: - A településmarketing modern eszközeivel: közös honlap, kiadvány szerkesztése, melyen megjelennek a felkínált iparterületek részletes adatai (fekvés, közművek, területnagyság, az elérhetőség formái  stb.), valamint a munkaerő-kínálat jellemzői. Véleményem szerint meg kell jelentetni, mégpedig  egységes szerkezetben, az eladó ingatlanokat. Tájékoztatást kell adni a lehetséges szolgáltatásokról, mivel ez alapinformáció a befektetőknek. A hátrányos helyzetű kistérségeket kedvezményekkel támogatnám.  
  
- Milyen fejlesztéseket, beruházásokat kellene útjukra indítani a térségben a következő esztendőkben?

B. T. : - A 8-as és a 86-os út minőségének javítása égetően fontos feladat. Nem feltétlenül gondolkozunk abban, hogy mindenhol autópályákat építsünk, persze hosszabb távon ezt is szeretnénk elérni. Véleményem szerint három-, négysávos, jó minőségű utakra van szükség. A vasúti közlekedést is tovább kell fejlesztenünk, a járatokat összhangba kell hozni a buszjáratokkal, segítve ezzel a kistelepüléseken élőket. Színvonalas, megfizethető szolgáltatást kell biztosítani azok számára, akik a tömegközlekedést választják.

V. N. Zs.: - Mivel a szocialista kormánytagok helyszínen tett ígéretei ellenére mindmáig egy kapavágás sem történt az M-8 körmendi elkerülő szakaszán - a legsürgetőbb feladat e munka megkezdése, majd folytatása az országhatárig. A 86-os főút felújítását, településeket elkerülő szakaszainak megépítését, az M-9 tervezési munkáinak felgyorsítását szintén támogatom. Vasvár szennyvízcsatornázása, a városközpontok megújítása, biofűtőművek létesítése mellett a munkahelyteremtő beruházásokra van leginkább szükség.

O. P. : - Erre csak címszavakban lehet válaszolni, hiszen ezen a területen mindig bőséggel akad tennivaló. Személy szerint én most kiemelten fontosnak tartanám a nagy forgalmú, naponta a kamionok ezrei által használt  és bizony alaposan lekoptatott  8-as, valamint 86-os és a 76-os utak átfogó fejlesztését. Itt gondolok a  burkolatmegerősítések, új nyomvonal építésére. Fontos  a vasút fejlesztése, ennek befejezése, ugyanígy  a kistelepülések szennyvízberuházásai is. A turisztikai vonzerőt szintén fejleszteni kell, pályázatok útján.

- Mit tenne Őn a Szentgotthárd városa mellé tervezett osztrák hulladékégető megépítése ellen? 

B. T.: - Parlamentbe kerülésem esetén mindent el fogok követni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a tervezett hulladékégető felépítését. Felvettük a kapcsolatot a Jobbikkal jó viszonyt ápoló Osztrák Szabadságpárttal, kérve őket, hogy a májusi, burgenlandi tartományi választások kampánya során ők is emeljék fel szavukat a beruházás ellen. Diplomáciai szinten szükségesnek látom az eddigieknél határozottabb lépések megté-telét, végső esetben pedig a polgári engedetlenségtől sem riadunk vissza.

V. N. Zs.: - A parlamentben magam voltam a kezdeményezője, valamint az előterjesztője Szentgotthárd és térsége környezeti állapotának védelme érdekében hozott országgyűlési határozatnak. Amelynek betartatása érdekében ezekben a napokban is levelezek az illetékes miniszterrel. A szentgotthárdi civilekkel, a helyi önkormányzattal együttműködve a kormányváltást követő egyik első feladatom lesz az új kormányhoz fordulni a tervezett   hulladékégető megépítésének megakadályozása érdekében.

O. P.: - Minden jóérzésű ember azt mondja, hogy hallatlan és felháborító a szomszéd kertje alá odapiszkítani. Ezért is fontos a lehető legkeményebb fellépés a jog minden eszközével a lehető legmagasabb fórumig elmenve, ha szükséges. Kiemelten fontosnak tartom a politikusok és a civilek összefogását ebben a kérdésben. Már csak azért is, mert az Európa Unióban minden egyes tagállamnak joga van a tiszta környezethez, levegőhöz, az egészséges életmódhoz és életminőséghez. Ez a hulladékégető mindezen értékeket veszélyeztetné.

- Nem csak Körmend éke a Batthyány-kastély; milyen megoldási lehetőségeket lát a patthelyzet megoldására?

B. T.: - A Batthyány-kastély felújítása sürgős feladat lenne; félre kellene tenni a politikai nézetkülönbségeket. A Körmenden és a térségben élők közös érdeke a helyzet megoldódása, hiszen a Batthyányak városa megérdemli azt, hogy a modern kor követelményeinek is megfelelő műemlékkel rendelkezzen. Országgyűlésbe kerülésem esetén mindenképpen megteszem a szükséges lépéseket ebben az ügyben is. Erre a célra az államnak áldoznia kell, mert a kastélyegyüttes dicső történelmünk egyik fontos emléke.

V. N. Zs.: - Mivel a kormánypárti többségű fejlesztési tanács elutasította Körmend kérelmét a Batthyány kastély felújítására vonatkozóan, ennek támogatását már csak az új kormánytól várhatjuk. Segíteni fogom a jelenlegi kezelő  a magyar állam és a körmendi önkormányzat megegyezését a kezelői jog Körmend számára is elfogadható feltételekkel történő átadásáról. Véleményem szerint ugyanis a színház-,  valamint a főépület felújítását megcélzó programban nélkülözhetetlen a nagyobb állami szerepvállalás.

O. P.: - A mostani helyzetet, bárhogy is próbálják kimagyarázni egyesek, a térség fideszes politikusainak széthúzása okozta. Tudomásom szerint a fejlesztési tanács szocialista tagjai a Fidesz delegálta többséggel szemben is a körmendi kastély ügyét támogatták. A vasi fideszesek a kastély felújításához sajnos nem tudták megszerezni társaik támogatását, nem jó ómen ez a jövőre nézve. Fontos nemzeti értéknek tartom a Batthyány-kastélyt. Ebből következően felújítása, megmentése az utókornak nem képezheti vita tárgyát.

- Miként segítene az aprófalvaknak abban, hogy megtartó erejük megmaradjon, s ne vándoroljanak el az emberek?

B. T.: - A Jobbik számára minden magyar ember ugyanannyit ér, függetlenül attól, hogy hol él. A már említett úthálózat-fejlesztéssel, a tömegközlekedés összehangolásával, a mezőgazdaság és az ahhoz kapcsolódó élelmiszer- és feldolgozóipar újjáélesztésével, az ezzel szorosan összefüggő munkahelyteremtéssel sokat tudunk tenni a falvak elnéptelenedésének megállításáért. Az ország jelenlegi helyzetén azzal tudunk javítani, ha támaszkodunk a vidéken élő, tehetséges magyar emberek szorgalmára és tudására.

V. N. Zs.: - Gátat szabunk az MSZP-SZDSZ kormányok eddigi vidékrombolásának. Megvédjük a kisiskolákat. Támogatjuk a helyi kis - és közepes méretű feldolgozóüzemek létesítését. Megteremtjük a helyben termelt, előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit. E területen fordulatot jelentő lépésként  - javaslatomra  - szabályozott keretek között legálissá tesszük az otthoni pálinkafőzést. A hungarikumokat kiemelt védelemben, támogatásban részesítjük. Ez a falusi turizmust is segíti.

O. P.: - Vas megye ugyancsak gazdag aprófalvakban, és ez sokszor sajátos helyzeteket teremt. A népesség megtartása érdekében fontos lenne a közlekedés további javítása. Az  Új Magyarország Vidékfejlesztési Program   pozitívumai minden településen az élhetőbb környezetet szolgálják. A falubusz, vagy a templom, a művelődési házak felújítása, a helyi kisvállalkozások fejlesztése is e sorba illő. Fontos a Nemzeti Park mint adottság jobb kihasználása. A tájvédelembe a helyieket még jobban be kell vonni, és meg kell fizetni.

(VN)