PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Új funkciót kap a Tretter-ház Vasváron

  nyomtatási kép

Teljesen megújul a város emblematikus épülete

Egy pályázati sikernek köszönhetően még az idén megújul, átalakul a Tretter-ház. A hegyháti kisváros önkormányzata 48 millió forintos támogatást nyert el a történelmi helyszínen álló épület rendbetételére.

V. Németh Zsolt, a hegyháti kisváros polgármestere elmondta: az önkormányzat rendkívül fontos feladatának tartja azt, hogy megőrizze a Tretter-házat, amely azon túl, hogy Vasvár város egyik emblematikus épülete, egyben történelmi jelentőségű műemlék is.

Az 1664. augusztus 1-jén aratott szentgotthárdi győzelmet követően,1664. augusztus 10-én ezen a helyszínen köttetett az 1663-64-es, török elleni háborút lezáró híres vasvári béke. A Habsburg udvar e békekötéssel - győztes pozíciója ellenére - tulajdonképpen elismerte a törökök addigi hódításait.

Az épület egykor a vasvári káptalan uradalmi központjához tartozott, majd az uradalmat a huszadik században felparcellázták, s az épületet ekkor vásárolta meg Tretter Győző jegyző. A ház a család birtokában maradt egészen az 1980-as évekig. Innen ered az épület mai elnevezése is.

A rendszerváltást követően aztán szakrendelő volt, majd pártszervezetek irodái működtek a Tretter-házban, amely napjainkban üresen, funkció nélkül várja a megújulást.

A kisváros polgármestere hangsúlyozta: a Nyugat-dunántúli Operatív Program Kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések című pályázatán elnyert támogatás és a város által biztosított több mint hétmillió forintnyi önerő lehetővé teszi a beruházás megvalósítását. A projekt összköltsége ötvenöt és fél millió forint, melyből kívül-belül teljesen megújul, és kistérségi fejlesztő központtá alakul a műemlék épület.

V. Németh Zsolt hozzátette: a tervek szerint ebben az épületben lelnek majd otthonra a térségfejlesztési szervezetek, helyszínéül szolgálhat a civil szervezetek találkozóinak, valamint a város és a hegyháti kistérség kulturális és szakmai rendezvényeinek. Az épületben egy nagyobb konferenciatermet is kialakítanak, amely a szakmai rendezvények kitűnő helyszínévé válhat.

(VN)