PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Hírnév: Orbán halálával viccelődött az esélytelen MSZP-s jelölt

  nyomtatási kép

Oroszvári olyan kerületben indul, ahol még sosem nyertek a szocialisták

Vas megye 5-ös számú választókerületében, ahol még sosem nyert MSZP-s politikus, most egy helyben is eleve esélytelennek tartott jelöltet indítanak a szocialisták. A helyiek Mesterházy miniszterelnök-jelöltségéhez hasonlítják a helyzetet, akinek már indulásakor köztudottan semmi esélye sem volt a győzelemre. Oroszvári Péter leginkább a szórólapján szereplő meglepő állításokkal és az egyik közösségi oldalra írt, tréfásnak szánt bejegyzésével tette le a névjegyét az asztalra és csinált maga körül felhajtást.

Még decemberben eldőlt, hogy a 28 éves Oroszvári Pétert, a Societas alelnökét, szombathelyi önkormányzati képviselőt javasolják országgyűlési képviselőjelöltnek a helyi szocialisták Vas megye 5-ös számú választókerületében. A javaslatot végül az illetékesek el is fogadták, a magát középpárttá amortizáló politikai alakulat Oroszvárit indítja a többek között az Őrséget is magába foglaló legnyugatibb választókerületben.

Az ifjú Oroszvári legfőbb ellenfelével, a kerületet ciklusokon át simán hozó fideszes V. Németh Zsolttal szemben első, a választópolgárokhoz eljuttatott szórólapján csak azt tudta felhozni, hogy a vasvári polgármester a kifutófélben lévő ciklusban kevesebb nyilvános eseményen vett részt, mint az szerinte kívánatos lett volna. Arról viszont büszkén számol be ugyanitt, hogy ő milyen sok helyen tette tiszteletét, mennyire otthon érzi magát a megyében, az őrségi gombaszedésektől elkezdve egészen a különféle önkormányzati rendezvényekig. A választókerületet elborító, Oroszvárit ábrázoló MSZP-s plakátokra pedig többek között azt találták felírni, hogy "valódi megoldásokat Dél-Vasnak".

A helyi politikai életet jól ismerő forrásaink szerint amúgy a Societas alelnökének gyakorlatilag nulla az esélye, hogy értékelhető eredményt érjen el a 2006-ban már az első fordulóban képviselővé választott V. Németh Zsolttal szemben. Leginkább arról lehet szó, hogy el kellett indítani valakit ebben a szocialisták számára "veszett fejsze nyele" kerületben is. Oroszvári próbálkozását helyben Mesterházy kiválasztásához hasonlítják, aki az itteni közvélekedés szerint a biztos bukás tudatában vállalta el az MSZP-s mininszterelnök-jelöltséget, de még fiatal, ezzel a döntéssel vélhetően nem teszi tönkre politikai pályafutását.

Arról, hogy Vas megye 5-ös számú választókerületében, de úgy általában a megyében mitől lehet az, hogy a kezdetektől fogva "maccsuk sincs" a szocialistáknak, sokféle véleményt lehetett már olvasni. Az elemzők leginkább azt szokták hangoztatni, hogy Vas az egyik "legnyugatosultabb" megye, ahol a szomszédos Ausztria miatt tovább látnak az emberek az orruknál. Az biztos, hogy a legjobb bűnözési mutatókkal rendelkező és a takarékosságban is élen járó Vasban sosem volt népszerű a "baloldali gondolat" a történelem folyamán. Már az 1919-es bolsevik diktatúra alatt páncélvonatot küldtek az ellenálló szombathelyi vasutasok megtörésére, az 50-es években itt is halálos ítéletek születtek a "fehér gárda" szervezkedés miatt és ?56 után is komoly megtorlások voltak a megyében. Biztos, hogy sokat jelent a napi kapcsolat is Ausztriával, Burgenlanddal, ahová vasiak jelentős része jár "ki" dolgozni. Így elgondolkodhatnak azon, hogy a legszegényebb osztrák tartományhoz viszonyítva hogyan élnek ők, és ennek mi lehet az oka.

Nem mellékes az sem, hogy mivel az itt élők szerint "rosszul szavaztak", már a kilencvenes évek közepétől kimaradtak a komolyabb állami pénzosztásokból. (Érdekes, a Fidesz kormányzásának idején arra panaszkodtak, hogy azért nem jön elég pénz, mert ez a megye már biztosan megvan a Fidesznek, ezért nem is költenek rá.) Nem múltak el nyomtalanul azok a belső botrányok sem, amelyek során Tóth Bálintot, az azóta fővárosi kerületi elnökké előlépett helyi ifjú szocialistát állítása szerint a cigányok megerőszakolták, mert nem kapták meg azokat a pénzeket, amelyeket a pártba való belépésért ígértek nekik. Nem véletlen az sem, hogy a vasi kötődésekkel rendelkező "erős embert", Kiss Pétert küldték le nem sokkal ezután rendet tenni a megyében. Kiss konszolidálta is a helyzetet, majd átadta a megyei elnöki posztot egy 34 éves jogásznak, aki a párt honlapján a Savaria Egyetemi Központ "stratégiai vezetőjeként" mutatja be magát.

Annyi mindenképp elmondható tehát, hogy az országos viszonyokkal ellentétben a megyében történt bizonyos fiatalítás az MSZP-ben, de hogy ez valamikor is meghozza majd a várt eredményeket, abban korántsem lehetnek biztosak a szocialisták.

Oroszvárinak az MSZP internetes oldalára felkerült életrajza arról tájékoztat, hogy 1982-ben született Szombathelyen. Politikai pályafutása egészen korán beindult, hiszen már 2000-ben Szombathely megyei jogú város diákpolgármesterének választották valakik. Megtudhatjuk azt is, hogy 2002-től tagja a Fiatal Baloldalnak, 2003-tól pedig a szombathelyi szervezet elnöke. Ez a tagság arrafelé általában automatikusan a Magyar Szocialista Párt tagkönyvét is jelenti, Oroszvári részt is vesz tagként a szombathelyi szervezet elnökségében 2002 és 2007 között. Többet nem nagyon tudhatunk meg a honlapról, mert a "magánemberként" és a "vagyonnyilatkozataim" elnevezésű kattintható opciók még nem lettek tartalommal feltöltve. Oroszvári inkább az egyik közössági oldalon aktivizálta magát, ahol egy viccesnek szánt bejegyzésében Orbán Viktor halálát tartotta volna kívánatosnak.

(MNO)