PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Áldozatok voltak

  nyomtatási kép

Kopjafát avattak, s a mártírokra emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek szombaton délelőtt a hegyháti településen. Kopjafát avattak, majd megemlékezéssel folytatódott a program.

1944-ben 18 embert - három zsidó családot, s két roma származású asszonyt - hurcoltak el a településéről. Két zsidó fiatal tudta, milyen borzalmak várnak rájuk az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban, ezért mielőtt a lovas szekérre felszálltak volna, a férj lelőtte feleségét, majd magával is végzett. A 16 győrvárit, köztük gyerekeket, időseket a vasvári állomásra vitték s bevagonírozták. Hárman élték túl a lágert. A két roma asszony, Horváth Rebeka és Kallós Jánosné Lendvai Júlia, valamint a zsidó származású Mándler Lajos tért vissza Auschwitzból. Később a borzalmakról nem sokat meséltek. A Hegyhátszentpéterre költöző Mándler Lajostól annyit tudtak meg a győrváriak, hogy a rokonai gázkamrában végezték, ő azért menekült meg, mert jó fizikumú fiatalember volt, s kivezényelték árkot ásni.

Szombaton Győrváron nemcsak rájuk, hanem a holokauszt valamennyi áldozatára emlékeztek. Az Óvoda parkban a hóesés ellenére sokan gyűltek össze, hogy fejet hajtsanak a 20. század egyik legőrültebb diktatúrájának mártírjai előtt, akiknek a bűne csak annyi volt, hogy zsidónak vagy romának születtek.

- A világtörténelem legborzalmasabb és legszégyenteljesebb időszakára emlékezünk - kezdte ünnepi beszédét Pintyőke István, Győrvár polgármestere. - Amikor ez előtt a kopjafa előtt elhaladunk, emlékezzünk az áldozatokra, s az emlékoszlop emlékeztessen minket arra, hogy többé ne fordulhassanak elő az 1944-ben történtek.

V. Németh Zsolt, Vasvár polgármestere hangsúlyozta: a történelem mindnyájunk öröksége, vannak olyan részei, amelyek fájóak. A holokauszt közös örökségünk, ezért az áldozatokról közösen kell megemlékeznünk.

A Molnár István győrvári bútorasztalos által elkészített kopjafát Dóka Ferenc plébános megáldotta, az egybegyűltek gyertyát gyújtottak, és megkoszorúzták az emlékoszlopot. Az ünnepség a faluházban folytatódott. Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke emlékezett az 1944-ben történtekre. Színpadra lépett a győrvári Dalárda, Kánya László és művészeti csoportja, a Nefelejcs néptánccsoport és a szombathelyi Hárofit egyesület tánccsoportja.

(VN)