PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Véget ér a bújócska - Pályázati segítséggel, nyárra elkészül az új út

  nyomtatási kép

Néhány hónapon belül megoldódik a vasvári Vasút utca lakóinak problémája. A napjaink gépkocsiforgalmának lebonyolítására alkalmatlan aluljárókat tavasztól új út tehermentesíti majd.

Mint arról már beszámoltunk, mintegy húsz Vasút utcai lakóház és a sportpálya megközelítését teszik nehézkessé az évszázados aluljáró. Hajdanán a szerkezetek tökéletesen megfeleltek annak a célnak, hogy szekerek hajtsanak át alattuk, napjainkra azonban a gépkocsiforgalom lebonyolítására már nem alkalmas ez a műszaki megoldás. Így látja ezt Kesztyűs Sándor is, aki az utca ezen részén bérelt házat.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a magasabb mentőautók és a tűzoltóautók nem férnek át az aluljárón, s a személygépkocsival történő behajtás sem egyszerű. Az utcában lévő sportpályához is az aluljárón át vezet az út, így a vendégcsapatok buszai sem juthatnak el a pályáig mondja miközben átsiet a 2,3 méteres széles és 1,9 méter magas alagúton. Az itt élők nagyon örülnek annak, hogy a bújóhíd okozta nehézségek végre megoldódnak tette hozzá.

Mivel a meglévő aluljárók bővítése műszakilag nem megoldható, ezért az önkormányzat a helyzet megoldását egy új út építésében látta. V. Németh Zsolt, a város polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy az évszázados alagút ma már valóban alkalmatlan a gépkocsiforgalom lebonyolítására. A nagyobb járművek bejutását és az áruszállítás is csak a Papmalmi úton át megközelíthető hátsó mezei úton keresztül tudták megoldani azt itt élők, ám ez is csak száraz időben biztosított egérutat.

A polgármester hangsúlyozta: az országos főút és vasút alatti átvezetés elégtelenségének feloldása állami feladat lenne, ám a város nem vár az államra, hanem időben megragadta a kínálkozó pályázati lehetőségeket.  

A  Céljellegű Decentralizált Alapra (CÉDE) benyújtott támogatási kérelmük pozitív elbírálásban részesült, az elnyert több mint 14,3 millió forint támogatás pedig az  önkormányzat által biztosított közel ötmillió forintos önerővel kiegészítve nemcsak az új út építését teszi lehetővé, hanem a projekttel összefüggő műszaki feladatokra is lehetőséget teremt.

- A pályázati verseny eredményeként azt is sikerült elérnünk, hogy az összegből az új utat megközelítő két, gyengébb minőségű útszakaszra is új aszfaltréteg kerülhet - tette hozzá a polgármester. Az aluljárók okozta nehézségeket orvosló beruházás összesen több mint 19,2 millió forintból valósulhat meg.  A munkaterületet a hegyháti kisváros  önkormányzata  január 20-ával átadta a kivitelezőnek. A beruházás pedig a szerződésben vállalt feltételek szerint legkésőbb július 1-ig elkészül.

(VN)