PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Demonstráltak a kórházukért

  nyomtatási kép

A működési engedélyt megkapta az önkormányzat, ezt visszavonták, majd tegnap délután újra kiadták - Nyolc körmendi beteg került tegnap a Markusovszkyba

Hétfőn reggel a körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház bejárata előtt tiltakoztak amiatt, hogy az országos tiszti főorvos visszavonta az intézmény múlt héten kiadott működési engedélyét. Ennek ellenére a dolgozók felvették a munkát, s fogadták a betegeket. Délutánra rendeződött a helyzet.

Hétfőn reggel fél kilenckor békés demonstrációra hívták a város lakóit, hogy közösen adjanak hangot nemtetszésüknek a kórház működési engedélyének visszavonása miatt. A mintegy hatvan ember előtt először Bebes István polgármester, országgyűlési képviselő beszélt.

- Itt van dr. Paller Judit, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális vezetője, aki még a múlt héten a megfelelő eljárás után kiadta a város önkormányzata által alapított cégnek a működési engedélyét  -mondta a polgármester.  - Azt gondolom, hogy a vezető a megfelelő szakmai adatok birtokában, a személyi és tárgyi feltételek ellenőrzése után adta ki az önkormányzatnak az engedélyt. Ez lehetővé tette, hogy a  kórházban hétfőtől  folyamatosan legyen a betegellátás. -

A polgármester hozzátette, úgy tájékoztatták őket, hogy az országos tiszti főorvos visszavonta a jogos döntést, vagyis az ÁNTSZ-engedélyt. Ezt elfogadhatatlannak tartják, ezért szervezték meg közösen a reggeli tüntetést. 

A korábbi működtető kft. és az önkormányzat közötti vita nem tartozik az  üzemeltetés feltételeinek megadásához   emelte ki a polgármester. - Ez a vita anyagi természetű. Az önkormányzat eddig is minden anyagi jellegű, szerződésben foglalt, jogos kötelezettségének eleget tett, s ez ezután is így lesz. Mi most azért küzdünk, hogy folyamatos szolgáltatást tudjuk garantálni a körmendi kórházban, a betegeket legyen hol ellátni és a dolgozóink is végezhessék a munkájukat. Szeretném megköszönni, hogy a kórház dolgozói ebben a furcsa helyzetben is felvették a munkát, s fogadják  a betegeket - tette hozzá Bebes István.

A polgármestertől V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Vasvár polgármestere vette át a szót, s felolvasta azt a petíciót, melyet dr. Falus Ferencnek, az országos tiszti főorvosnak és a hivatalnak címeztek. A petícióban többek között olyan kérdésekre várják a választ, hogy miért voltak meg a működés feltételei  január 31-én és miért nincsenek meg február 1-én, hétfőn, továbbá arra, hogy mi változott meg 24 óra alatt.

- A város önként döntött úgy, hogy vállalja a kórház működtetését, mert csak így garantálható a kórházi ellátás a városban és a környéken élő mintegy 55 ezer ember számára  - idézte V. Németh Zsolt.  - Most mégis történt valami, ami megakadályozza a felek és a város képviselő-testülete szándékának  érvényesülését. A város a saját tulajdonában lévő kórházat ugyanazokkal a dolgozókkal, az ott lévő műszerekkel, ágyakkal, gyógyszerekkel maga fogja irányítani. A változás nagyobb biztonságot ad mindenkinek, egyedül a hivatal kérdőjelezi meg a körmendiek hitét és erejét. -

A petícióban többek között azt követelik még, hogy pártatlan és tisztességes eljárás során hagyja jóvá a hivatal a működési engedélyt, s ne a befektetői akaratnak engedelmeskedjen. Ne szóljon bele a kórház ügyeibe az, aki önként távozott, s ne akarja meghatározni a távozó, hogy ki legyen az utódja.

A szervezők a petíciójukat átadták dr. Paller Juditnak, aki elmondta, hogy az ÁNTSZ munkatársai azért érkeztek a kórházba, hogy meggyőződjenek arról, hogy adottak-e a személyi és tárgyi feltételek a működtetéshez. Bebes István hozzáfűzte még, hogy ők nem a korábbi befektető fejlesztésre és eszközbeszerzésre fordított összegeinek nagyságát vitatják; pontos adatokra van szükségük ahhoz, hogy tudják, jogosak-e a követeléseik.

A békés demonstráció után a gazdasági részlegben gyülekeztek a felek, majd az ÁNTSZ csapata átvonult a főépületbe. A vezető főorvos szobájában folytatódott a tételes vizsgálódás, annak bizonyítása, vagy cáfolata, hogy az önkormányzat képes, vagy sem megfelelni az üzemeltetés követelményeinek. 

Ekkor délelőtt 10 óra volt, a kórház belső életét láthatóan nem zavarták meg az események. Bárány Győző  főorvos is csak annyit reflektált a kialakult helyzetre, hogy e pillanatban Németh Attila az igazgató, de lehet, egy óra múlva már én leszek. Az egy órából több lett, találgatásokkal telt az idő. Majd Németh Attila főorvos közbenjárásra Kern  József, az eddigi üzemeltető kft  tulajdonosa lépett a kamerák elé. Mint mondta, e pillanatokban az  ÁNTSZ jár el, a tárgyi és a személyi feltételeket vizsgálja.

- Új eljárás van folyamatban, de arról biztosíthatom önöket, hogy mi mindenben a jogszerűség talaján állunk és járunk el. Nem követelünk, a szerződés szerinti elszámolásban vagyunk érdekeltek, mégpedig az eszközök könyv szerinti értéken- fogalmazott.

Egy kérdésre válaszolva említette, hogy a nekik járó összeg 125 millió forint. - Mi csak azt kérjük, ami objektíve jár, így abban bízunk, hogy a jelenlegi helyzet megoldódik. Meg kell oldódnia, hiszen a betegellátás nem sérülhet. Mi már korábban jeleztük, hogy nem kívánjuk tovább működtetni a kórházat. Azt is kijelenthetem, hogy az új üzemeltetőt, jelen esetben az önkormányzatot, nem fogja egyetlen fillér adósság sem terhelni. Befektetők vagyunk, szeretnénk megegyezni. Mi nem viszünk el innét semmit. Jogszabály szerinti határozatot és döntést várunk - nyomatékosította a kft álláspontját Kern József. Délután két órára ígértek döntést, de ez elmaradt.

Ekkor még úgy volt, hogy amíg a kórház működési engedélyét nem adják ki, addig a Markusovszky kórház fogadja a sürgős ellátást igénylő betegeket. Dr. Kőfalvi István, a Markusovszky kórház orvos-igazgatója elmondta, hogy január 29-ei dátummal kaptak egy határozatot a regionális tiszti főorvostól, hogy február 1-től a körmendi, a szentgotthárdi, az őriszentpéteri és a vasvári kistérségből valamennyi, sürgősen intézetbe utalt betegeket a megyei kórház köteles ellátni. Az orvos-igazgató hangsúlyozta, hogy kötelesek végrehajtani az utasítást. Hétfőn 14 óráig nyolc beteget szállítottak a körmendi helyett a Markusovszkyba.

Délután négykor aztán megszületett a döntés. Az ÁNTSZ megítélése szerint az önkormányzat megfelel a működtetés minimális feltételeinek, így visszakapja az engedély. Vagyis keddtől zöld az út a körmendi önkormányzat előtt, visszaállt a pár nappal ezelőtti helyzet.  Azzal a nem lényegtelen különbséggel, hogy a felek az elszámolásban nem tudtak megegyezni. Így a későbbiekben valószínűleg polgári peres eljárások indulhatnak.

(VN)