PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Folytatódhat a munka a körmendi kórházban

  nyomtatási kép

Folytatódhat a gyógyító munka a körmendi Batthyány Strattmann László Kórházban, miután az ÁNTSZ újabb vizsgálatát követően megadták az ehhez szükséges engedélyt. Reggel mintegy hatvanan tüntettek a kórház előtt, az ellen tiltakozva, hogy az országos tiszti főorvos visszavonta az intézmény működési engedélyét.

Bebes István (Fidesz) Körmend polgármestere elmondta, az újabb vizsgálat egy jegyzőkönyv felvételével zárult, amely szerint a kórházat tovább működtető önkormányzati alapítású cég megfelelt a minimumkövetelményeknek, ezért működhet az egészségügyi intézmény.

Hozzáfűzte: a kórházat korábban üzemeltető vállalkozással, a Medisysttel még nem zárultak le a tárgyalások, azonban - ismételte meg - az önkormányzat minden szerződésben rögzített jogos követelést teljesít. Az MTI információja szerint a körmendi kórház sürgősségi eseteit átmenetileg szombathelyi Markusovszky Kórházban látják el.

Hétfőn reggel mintegy hatvanan tüntettek a Batthyány-Strattmann László Kórház bejárata előtt, tiltakozva az ellen, hogy az országos tiszti főorvos múlt pénteken visszavonta az intézmény működési engedélyét, amelyet két nappal korábban az ÁNTSZ regionális tiszti főorvosa adott ki.

A kórház dolgozói hétfőn is felvették a munkát, az intézményben a kialakult helyzet ellenére is fogadták a betegeket - hangoztatta a demonstráció helyszínén Bebes István. A polgármester hozzátette: az ÁNTSZ regionális szervezete a múlt héten úgy ítélte meg, hogy az új üzemeltető, az önkormányzat által alapított cég minden szükséges személyi és tárgyi feltétellel rendelkezik, ezért elfogadhatatlannak tartják Falus Ferenc országos tiszti főorvos intézkedését.

A polgármester elmondta: a kórházat eddig üzemeltető magánvállalkozás felbontotta a szerződést az önkormányzattal, Körmend város pedig úgy döntött, hogy egy saját alapítású cég működteti tovább az intézményt. "Nekünk, körmendieknek és a térségben élő 55 ezer embernek nagy szüksége van erre a kórházra és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az intézmény tovább működjön" - hangoztatta.

Bebes István kiemelte: az önkormányzat és az eddigi üzemeltető, a Medisyst között lévő anyagi természetű vita nem befolyásolhatná a működési engedély megadását, ez polgárjogi vita, amelynek rendezésére az önkormányzat továbbra is törekszik. A körmendi önkormányzat minden eddigi szerződési kötelezettségének eleget tett és a jövőben is teljesíteni fogja a jogos követeléseket - szögezte le.

A demonstrálók petíciót fogalmaztak meg Falus Ferenc országos tiszti főorvosnak címezve, ebben azt követelték, hogy az egészségügyi hatóság engedje működni a kórházat.

"Követeljük, hogy pártatlan és tisztességes eljárás keretében hagyja jóvá a hivatal a működési engedélyt, ne pedig a befektetők akaratának engedelmeskedjen!" - írták a dokumentumban, amelyet a kapu előtt V. Németh Zsolt, Vasvár polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője olvasott fel.

A petíciót Paller Judit regionális tiszti főorvos vette át, aki elmondta: munkatársaival megvizsgálja a körmendi kórház működésének személyi és tárgyi feltételeit, és még hétfőn határozatot hoznak az ügyben. A határozat értelmében a városi cég működtetheti tovább a körmendi kórházat.