PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kultúra Sebővel, Jordán Tamással

  nyomtatási kép

Január 22-e a magyar kultúra napja, amely megünneplésében nagy hagyományokkal büszkélkedhet Körmend. A szervező Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Kulturális Központ idén sem adta alább.

Mint korábban, most is országos minőséget hozott a Rába-parti városba a főszervező Kölcsey Ferenc Gimnázium és a partner Körmendi Kulturális Központ. Hiszen a két főszereplő, Jordán Tamás és Sebő Ferenc elitkultúránk részei.

Jordán színművészként és rendezőként, Sebő pedig városi népzenészként, kutatóként vált nemzetközileg is ismertté. Sebő Ferenc a Halmos Bélával alapított együttesben aratott számos sikert, feltűnt Zolnay Pál Fotográfia című kultfilmjében is. Egyike volt a táncházmozgalom elindítóinak, szellemi megalapozóinak. Jordán Tamás pályája ismertebb, a körmendi - tanár - szerep is illett rá.

- Örülök, hogy idén ilyen nagyszerű előadók fémjelzik az eseményt, de nem lebecsülendő a háttérország sem - mondta Soós István, a Kölcsey Gimnázium igazgatója. Aki társaival már korábban eltervezte az ünnepet, s ennek részeként a megye középiskolásai számára indított műveltségi vetélkedőt.

- Ez utóbbinak mindig nagy a sikere. A kultúra napján, vagyis most hirdetjük ki a győzteseket. Úgy látom, évről évre több megyei középiskola indul versenyünkben. Szavalnak, kiállítanak, bemutatják a reformkort. Ebből mindenki tanul, és ez is a cél.

A színházteremben Fűzfa Balázs nyitotta meg az ünnepi programot. Értő és pontos mondatai után pedig Jordán Tamás lépett elő. - Úgy számoltam, hogy háromszázan vagyunk a teremben. Meglátjátok, nagy élmény lesz közösen elszavalni a Himnuszt. Akkor hát tegyünk egy próbát, és mehet! - utasított.

A próbából több is lett, de végül beindult a gépezet, a diákok fegyelmezetten és felemelő módon mondták el a nemzeti imát. - Isten, áldd meg ezt a kis közösséget - summázott a végén a színidirektor.

Az ünnepi beszédet V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Vasvár polgármestere mondta el. Szokásához híven most is fejből. A nemzeti kultúrát olyan hagymához hasonlította, amelynek héjai az egyes művészi rétegek.

- A Himnusz is egy réteg, és az a hősöké is. Így Mátyásé, Toldié, Dugovits Tituszé. Egy újabb réteg a rítusoké. Azon cselekedeteké, amelyek fontosak a nemzettudat számára. Aki részt vett a csíksomlyói búcsún, az tudja, milyen érzés átélni ezt a rítust. És egy újabb, belső réteg, az értékeké: a szabadság, a megmaradás reményeként - mondta a szónok.

Ezután lépett színpadra Sebő Ferenc csapatával (Perger László, Barvich István). Horatius, Csokonai, Nagy László verseit zenésítették meg, de belefért egy netes fricska is. A zenészek magával ragadták a diáksereget, zúgott a taps. A lendület kitartott a Kölcsey-szobor koszorúzásáig, és még tovább, Mészáros T. László fotóriporter, kiadóvezető kiállításának megnyitásáig. A vendégek sorában ott láttuk Bebes István országgyűlési képviselőt, Körmend polgármesterét, a szónok dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató volt.

- A fotós elénk tárt képeiben megláthatjuk rejtett világát. Festő vásznára kívánkozó színek tűnnek elénk. Koszta József, Holló László mély kékjei, az erdős tájon kanyargó folyó üde zöldje, a tulipánsárga virágszirom közt nektárt gyűjtő méh, a bizarr vörös naplementék, a hópaplanba burkolt archaikus táj, a domesztikált állatok. Feltűnnek a Csobánc alatt vívó harcosok, köztük a körmendi Batthyány bandériumot képviselő Hamana László... Mészáros T. László a legmodernebb digitális technikát birtokolva, kevés szöveggel támasztja alá sokszínű mondanivalóját.

Jó szem kell ahhoz és hihetetlen rutin, művészi véna és szorgalom, hogy ne csak nézzen, hanem lásson, s egyúttal képein keresztül láttasson is. A világra való csodálkozását mutatja be a művész a Magyarország képekben című tárlatán, vállalva a vándorfényképészek ragyogó örökségét, s ezért csak irigykedhetünk rá - méltatott a szónok a megnyitón.

(VN)