PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

MSZP-s városatya is panaszkodik: Vas a tönk szélén

  nyomtatási kép

Lapértesülés szerint a napokban elfogadott, jövő évi költségvetési törvény számos polgármester szerint nem sok jóval kecsegtet az önkormányzatok számára, szinte mindegyik helyhatóság rekordhiánnyal számol és lázasan igyekszik takarékoskodni.

A Vas Népe által készített összeállításból kiderül, hogy Szombathely 653 millió forinttal kap majd kevesebbet, mint az idén. Németh Kálmán (SZDSZ) alpolgármester közlése szerint tovább súlyosbítja a helyzetüket, hogy a helyi gazdaság teljesítményének visszaesése miatt az iparűzési adó 600 millió forinttal lesz kevesebb. Iskolabezárásokra, számottevő pedagóguselbocsátásokra nem készülnek, elsősorban az intézmények dologi kiadásainak további lefaragásával próbálnak takarékoskodni. Huber István (Fidesz), Kőszeg polgármestere szerint az állam magára hagyta az önkormányzatokat. Elmondta, hogy Kőszegen az idei évhez képest 110 millió forinttal kevesebbet kapnak a kötelezően ellátandó feladatokra, s az önkormányzatnak a szűkre szabott büdzsé miatt sok népszerűtlen döntést meg kell majd hoznia.

A celldömölki önkormányzatnak Fehér László (MSZP) polgármester tájékoztatása szerint a parlamenti döntés következtében 100 millió forinttal kevesebből kell jövőre gazdálkodnia. Helyzetüket bonyolítja, hogy három nagy uniós projekt is zajlik a városban, amihez a szükséges önerőt az önkormányzatnak elő kell teremtenie.

Németh Zsolt, Vasvár polgármestere (Fidesz) elmondta, hogy az ideihez képest 18 millió forinttal kapnak kevesebbet jövőre, így mintegy 30 millió forinttal romlik a pozíciójuk, összességében több mint 90 millió forintos hiánnyal számolnak. Vasvár intézményeinek kiadásai az idén is a négy évvel ezelőtti szinten voltak, a szigorú takarékosságnak köszönhetően az idei évről nem gördítenek tovább hiányt. A polgármester közlése szerint a jövő év a nehézségek ellenére is a fejlesztések esztendeje lesz, hiszen 800 millió forintnyi beruházást valósítanak meg.

(MNO)